Гайворонський провів 12 діб у СІЗО Сімферополя / Фото: Facebook

Ялтинський журналіст Євген Гайворонський, якого в окупованому Криму протримали під арештом 12 діб нібито за вживання наркотиків, заявив, що покаявся за підтримку анексії у 2014 році.

Читайте також"РФ повинна вклонитися Україні в ноги": відомий російський співак звинуватив путінський режим

Про це він написав в інтерв'ю виданню "Крим.Реалії", опублікованому 9 квітня, відповідаючи на репліку, що він підтримав "кримську весну" і просував її ідеї у кримських ЗМІ.

Відео дня

"Я вже покаявся 26 березня у прямому ефірі "Радіо Свобода". Думаю, це теж одна з причин наїзду на мене силовиків. Я у 2014 році нічого не розумів, сприймав те, що відбувалося, як шоу якесь... Я зрозумів дуже багато й відчув на своїй шкурі. Дорого заплатив за цей досвід. Адже за одного битого двох небитих дають", – заявив Гайворонський.

За його словами, важливим для його подальшої роботи стало "розуміння російського свавілля зсередини і розуміння здорової суті нової України".

"Так, із романтичного юнака, який не знає світу й політики, я перетворився на сильнішу, досвідченішу особистість. Сподіваюся, коли Україна поверне Крим і тут знову стане добре, можна буде повернути собі романтизм і легкість. Мені незрозуміло, як зрілі та досвідчені люди у 2014 році погодилися брати участь у канібальському експерименті з викрадення Криму в України путінською Росією. Це ж стільки трагедій принесло, як я вже зрозумів", - пояснив журналіст.

26 березня Гайворонського затримали за підозрою у вживанні наркотичних засобів. "Суд" у Ялті заарештував його на 12 діб за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 6.9 КпАП Росії (вживання наркотичних речовин без призначення лікаря) і зобов'язав пройти лікування від наркотичної залежності.

Затримали журналіста після того, як в ефірі радіо "Крим.Реалії" він заявив, що жителі Криму "усвідомили помилку" і хочуть повернутися під контроль України. Після виходу з-під арешту він повідомив, що збирається виїхати на материкову частину України.

Журналіст народився в Донецьку, там працював журналістом. Кілька років тому переїхав у Крим, де спочатку працював прес-секретарем місцевої проросійської громадської організації "Народное единство" і редактором видання "Евразийский журнал". Тоді він підтримував анексію і політику російського президента Володимира Путіна. Деякий час Гайворонський був кореспондентом кримської редакції російського видання "Комсомольская правда", а потім змінив позицію і став співпрацювати з опозиційним виданням "Примечания".

Як повідомляв УНІАН, раніше "улюблений актор" Путіна пошкодував, що підтримав окупацію Криму.