Розпочато досудове розслідування / УНІАН

Слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань (ДБР), розташованого в Миколаєві, наприкінці минулого тижня почали розслідування за фактом можливого зловживання службовим становищем працівниками ГУ «Одеський слідчий ізолятор» у зв'язку з загибеллю ув'язненого.

Читайте також"Краще створити там музей": міністр юстиції розповів про плани щодо Лук'янівського СІЗО

Про це УНІАН повідомили в прес-службі ДБР, підкресливши, що йдеться про вкрай серйозний випадок, що спричинив смерть ув'язненого.

Відео дня

За даними слідства, працівники Одеського слідчого ізолятора сприяли двом ув'язненим в їхньому допуску до камери, де містився інший ув'язнений. Останньому було завдано тілесних ушкоджень, а співробітники СІЗО незаконно перемістили потерпілого в карцер, де він помер.

Зараз проводиться комплекс першочергових слідчих та процесуальних дій. Встановлюються обставини події, причини смерті потерпілого та особи інших причетних до скоєння кримінального злочину.

Зазначається, що один зі співробітників, які допустили зловживання службовим становищем, є начальником відділу СІЗО.

«Крім того, в березні 2019 року слідчі територіального управління ДБР задокументували факт вимагання та отримання ним 2 тис. дол. неправомірної вигоди від ув‘язненого за дострокове звільнення і не поміщення в карцер», - повідомили в прес-службі.

За даними відомства, в ході розслідування іншого кримінального провадження про зловживання владою працівниками Одеського СІЗО, попередньо встановлено, що цей самий начальник відділу причетний до організації порушень умов утримання під вартою ув'язненого.

«Останньому незаконно дозволили вільне пересування, безперешкодне спілкування з родичами та знайомими та користування забороненими предметами», - уточнили в прес-службі.

Санкція статті, інкримінованої працівникам СІЗО - зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України), передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше УНІАН повідомляв, як днями міністр юстиції без попередження відвідав СІЗО в Одесі.