Як завантажити на смартфон цифрове посвідчення водія / vesti.ua

Міністерство цифрової трансформації сьогодні оприлюднило перші результати свого амбітного проекту з діджиталізації країни: мобільний додаток "Дія". В перспективі цей сервіс має об'єднати в електронному форматі всі послуги, які держава надає громадянам, організаціям та бізнесу.

Читайте також"Сподіваюся, це остання невдача за сьогодні": Гончарук феєрично "влетів" на сцену під час презентації "Дії" (відео)

Наразі функціонал програми не настільки широкий, але все одно корисний. Користувачі отримають можливість відкривати на своєму смартфоні посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

У міністерстві зазначили, що запуску програми передував півторамісячний період публічного бета-тестування, в якому взяли участь понад 30 тисяч людей. Проте, наразі занадто рано судити про успішність релізу - зараз навіть при пошуку програми у деяких користувачів виникають проблеми.

Чому не виходить знайти "Дію"

Хоч додаток офіційно представлено і відкрито, знайти його в Play Market або App Store не так вже й просто - на сьогодні банальний пошук нічого не дає.

Розганяти з цього приводу "зраду" не варто. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram пояснив, що додаток лише цим ранком з'явився в магазинах додатків, і поки не індексується в пошуку. Однак він упевнений, що вже через кілька днів "Дія" буде першою в пошуку.

Як завантажити "Дію"

Відсутність "Дії" в пошуку магазинів додатків зовсім не означає, що її там немає. Мінцифри залишило посилання на додаток в App Store та Google Play.

Завантажити "Дію" в AppStore / скріншот

У міністерстві також повідомили про величезну кількість бажаючих завантажити "Дію" одразу після запуску, що вочевидь створює навантаження на сервери. Якщо підтягти свої документи не виходить, варто повторити спробу трохи пізніше.

Завантажити "Дію" в Google Play / скріншот

Глава Мінцифри тим часом зазначив, що реєстр МВС, з яким працює програма, "то падає, то піднімається", і це створює проблеми в роботі. Вже завтра сервіс буде працювати набагато стабільніше.

Навіщо потрібна "Дія"

Перенесення водійських документів "в цифру" - лише перший крок у розвитку сервісу. Ідеологи проекту планують перенести туди всі необхідні громадянам документи, а протягом п'яти років - реалізувати надання держпослуг в цифровому форматі.

Розробкою софту "Дії" зараз займаються сторонні компанії, а Кабмін вже збирає фахівців для створення власної команди розробників Diia Company.

У Мінцифри хочуть постійно впроваджувати в проект новий функціонал. Міністр Федоров розраховує на щотижневий цикл випуску оновлень програми.