Скандали навколо храму тривають приблизно рік / фото УНІАН

У розташованому в центрі Одеси соборі Різдва Христового Православної церкви України сталася бійка, в якій взяв участь відлучений від церкви священик.

Як повідомили УНІАН у Головному управлінні Національної поліції в Одеській області, у зв'язку з бійкою, що сталася, до правоохоронних органів звернулися три людини, зокрема, двоє парафіян.

За фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 125 (легкі тілесні ушкодження) Кримінального кодексу України.

Як стало відомо УНІАН, бійка сталася цього тижня в кафедральному соборі Різдва Христового ПЦУ, розташованому на вулиці Пастера, 5. Про бійку в храмі, скандали навколо якого тривають приблизно рік, повідомили в соціальних мережах очевидці того, що сталося. Зокрема, в Інтернет потрапив відеозапис, на якому видно, як люди між собою сваряться, голосно кричать, потім починається бійка і ударів завдає чоловік у церковному одязі. Людина, яка дістала удари, падає, хтось намагається розборонити забіяк.

В Одеській єпархії ПЦУ підтвердили факт того, що сталося, заявивши, що бійку спровокував і взяв у ній безпосередню участь Віталій Сеник, якого раніше було відлучено від церкви. Проте конфлікт триває: незважаючи на заборону служити, він приходить у храм, і його підтримує група людей приблизно з 15 осіб.

Як пояснили в єпархії, щоб уникнути конфліктних ситуацій, було досягнуто домовленості: офіційні служби проводяться в суворо визначений час, а для відлученого священика передбачені інші години.

"Ми прийшли на вечірню службу і побачили, що всередині – Сеник у рясі... Йому не сподобалося, що ми прийшли, почалася перепалка, яку на телефон знімала парафіянка. Це не сподобалося дружині Сеника, і вона вдарила жінку, яка її відштовхнула", - розповіли в єпархії.

Зазначається, що після цього Сеник штовхав і бив парафіянку, за яку заступився чоловік. Його священик також ударив в обличчя.

"Потерпілі викликали поліцію і написали відповідну заяву", - повідомили в єпархії.

Як розповіли УНІАН парафіяни храму, відлучений від церкви священик заявляє, що представляє "Київський патріархат", його дружина торгує різним приладдям у церковній лавці. Також ця сім'я контролює електрощитову, і два тижні тому знеструмила єпархію, зокрема приміщення, в яких проживають єпископ і кілька священиків.

Як повідомляв УНІАН, в Одесі неодноразово відбувалися конфлікти через події в храмі Різдва Христового Православної церкви України. Наприклад, у березні 2019 року група осіб кілька діб нікого не допускала в зазначений собор, зачинивши до нього двері. Повідомлялося, що конфлікт у соборі відбувається між настоятелем храму - єпископом Павлом і старшим священиком протоієреєм Віталієм Сеником, старший син якого Роман Сеник – депутат Одеської обласної ради ("Опозиційна платформа за життя").

Пізніше зазначалося, що вказаний депутат разом з братом і батьком-священиком побили парафіянина.

В єпархії заявили, що Сенику, який раніше був настоятелем вказаного храму, заборонено в ньому богослужіння.