Ходять чутки про те, що в Україні можуть мобілізувати студентів / фото УНІАН

Адвокат Тарас Никифорчук розповів про мобілізацію 2023 в Україні та про те, чого варто очікувати від неї найближчим часом. У своєму YouTube-каналі він звернув увагу на той факт, що багато чоловіків після початку повномасштабної війни раптом вступили до вишів та училищ: за законом, статус студента дає право на відстрочку від мобілізації.

Никифорчук нагадав, що раніше не було такої підстави для відстрочки, але коли почалося повномасштабне вторгнення РФ, депутати ВР внесли зміни до статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" і доповнили її інформацією про те, що учні на денній або дуальній формі навчання отримують право на відстрочку від мобілізації.

Але деякі нардепи Ради вже заговорили про те, що може бути і таке, що доведеться мобілізувати студентів. Але як наголосив адвокат, на сьогодні такої норми, такого законопроекту немає.

Відео дня

"Який висновок з цього всього можна зробити: поки такого закону немає, повторюся ще раз. Але якщо військове керівництво країни вирішить ухвалити відповідний закон для того, щоб студентів всіх відправити на фронт за якимись, може, критеріями або, може, без критеріїв, то депутати, швидше за все, за це проголосують", - говорить Никифорчук.

Але поки нічого не змінилося, тому якщо ви вирішили вступити до вищого навчального закладу для того, щоб отримати відстрочку, то у вас є повне право на це, зазначив адвокат.

В Україні пішли чутки про заборону військовозобов'язаним вступати до вузів

Напередодні ЗМІ "розігнали" новину про те, що незабаром в Україні нібито можуть заборонити військовозобов'язаним вступати до вишів, щоб "виконати план з мобілізації". Але поки влада країни не розглядає це питання.

Юристи наголошували, що суденти мають право на відстрочку від мобілізації. Але коли людина закінчила бакалаврат і ще не вступила до магістратури, вона не вважається студентом. Тож її можуть мобілізувати, вона не має права на відстрочку.

Вас також можуть зацікавити новини: