В Україні планують збільшити виплати при народженні дитини /фото: ua.depositphotos.com

В Україні можуть збільшити допомогу при народженні першої дитини до 50 тисяч гривень, а розмір допомоги за народження третьої і кожної наступної дитини може збільшитися до 150 тисяч гривень.

Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

Зазначається, що Комітет з питань молоді та спорту рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо стимулювання збільшення народжуваності. Комітет розглянув законопроект №5585 і альтернативні до нього.

Відео дня

У законопроекті №5585 пропонується встановити розмір зазначеної допомоги в сумі 50 тисяч гривень (зараз 41 280 гривень). Також передбачається щорічне збільшення розміру допомоги на прогнозний показник зростання індексу споживчих цін.

Читайте такожЗеленський дозволив чоловікам брати відпустку при народженні дитини

Законопроект №5585-1 передбачає виплату при народженні першої дитини 50 тисяч гривень, другої дитини - 100 тисяч гривень, на третю і кожну наступну дитину - 150 тисяч гривень.

"Члени комітету запропонували підтримати проект закону №5585-1, оскільки в ньому пропонується оптимальне співвідношення виплат при народженні першої, другої і третьої дитини", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України в липні минулого року прийняв постанову "Деякі питання реалізації пілотного проекту по монетизації одноразової натуральної допомоги "Пакет малюка", згідно з яким молодим батькам призначається грошова компенсація в сумі 5 тис. грн для придбання необхідних дитячих товарів і засобів гігієни для новонароджених.

За даними Держстату, населення України в січні-квітні 2021 року скоротилося на 145,8 тис. осіб – до 41,44 млн. При цьому за 4 місяці цього року народилося трохи більше 89 тис. дітей, тоді як роком раніше цей показник становив понад 92 тис.

Як написав сьогодні на своїй сторінці в Facebook голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від "Слуги народу" Данило Гетманцев, збільшення розміру державної допомоги при народженні дитини прямо впливає на збільшення народжуваності в Україні.

Згідно з наведеною депутатом статистикою, бум народжуваності в Україні припав на 2012 рік – тоді в країні народилося понад 520 тисяч дітей. При цьому розмір державної допомоги на першу дитину становив 28 590 грн, на другу – 57 180 грн, а на третю – 114 360 грн.