Цьогоріч в Умані очікується до 10 тис. паломників / фото УНІАН

Цього року очікується паломництво до Умані від 5 до 10 тисяч хасидів для святкування Рош га-Шана (Нового року за іудейським календарем).

Про це міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов повідомив у своєму Telegram-каналі за результатами засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Читайте такожОб'єднана єврейська община України закликала ЗМІ не маніпулювати на темі приїзду хасидів до Умані та епідемії

Відео дня

"Одним із ключових питань, що обговорювались, було плановане у вересні 2020 року масове паломництво брацлавських хасидів до міста Умань Черкаської області для святкування Рош га-Шана (Нового року за іудейським календарем). Цього року очікується від 5 тис. до 10 тис. віруючих хасидів. Враховуючи епідемічний стан в Україні, це викликає велике занепокоєння як в Україні, так і у Міністерства закордонних справ Держави Ізраїль", - заявив він.

У зв’язку з цим, за словами Немчінова, державна комісія доручила Міністерству закордонних справ підсилити комунікацію з інформування іноземних громадян щодо обмежень, що діють в Україні.

Водночас Міністерству внутрішніх справ доручено підсилити та забезпечити безпеку під час святкування Рош га-Шана, а Державній прикордонній службі розробити пам'ятку перебування в Україні та роздавати при перетині українського кордону. Також інформувати про можливу заборону на в’їзд до України на декілька років у разі порушення карантинних обмежень.

Рош га-Шана в Україні

  • 14 липня за результатами міжвідомчої наради в МЗС мер Умані Олександр Цебрій заявив, що у зв’язку з пандемією цього року паломництво хасидів до Умані для відзначення юдейського нового року - Рош га-Шана - не відбудеться.
  • Пізніше, за даними ізраїльських ЗМІ, головний рабин України Яків Дов Блайх заявив, що український уряд дозволив принаймні п'ятьом тисячам осіб відвідати щорічне паломництво в Умані. За його інформацією, ця цифра може бути збільшена до 8 тисяч, але паломники повинні будуть носити маски в людних місцях й утримуватися від зібрань у понад 30 осіб.
  • МЗС Ізраїлю закликало українську владу вжити заходів для того, щоб не допустити масових зібрань людей в Умані, аби не сприяти поширенню коронавірусу.
  • У 2019 році для зустрічі 5780-го іудейського Нового року (Рош га-Шана) в Умань прибули понад 30 тисяч паломників. Цього року Рош га-Шана почнеться 18 вересня.