В Криму помер активіст Нурі Османов / Кримська солідарність / Facebook

В тимчасово окупованому Росією Криму помер активіст кримськотатарського національного руху Нурі Османов.

Про це повідомило громадське об’єднання «Кримська солідарність» на сторінці у Facebook.

Читайте такожУ Криму після обшуків ФСБ затримала чотирьох татар (фото)

Відео дня

"Пішов з життя делегат Курултаю і активіст кримськотатарського руху Нурі Османов. Його життя - це теж історія боротьби. Нурі аг'а брав участь практично у всіх мітингах, пов'язаних з поверненням до Криму, включаючи великий мітинг в 1987 році в Ташкенті, – мовиться у повідомленні.

Активісти об’єднання востаннє бачилися з Османовим під час акції на підтримку Айдера Кадирова у Нижньогірському районі 5 вересня. 

До Криму активіст переїхав у 1988 році.

В об'єднанні наголосили, що після анексії півострова Османов був серед тих, хто підтримував сім’ї політв’язнів Криму.

⚡️СОБОЛЕЗНОВАНИЯ СЕМЬЕ НУРИ ОСМАНОВА Вчера ушел из жизни делегат Къурултая и активист крымскотатарского движения Нури...

Опубліковано Крымская солидарность Четвер, 17 вересня 2020 р.

Напередодні стало відомо, що у Росії виправдали і звільнили прямо в залі суду Ернеса Аметова - обвинуваченого у справі угрупування «Хізб ут-Тахрір». 

Разом з Аметовим 16 вересня судили ще сімох передбачуваних учасників «Хізб ут-Тахрір». Вони отримали від 13 до 19 років колонії суворого режиму за тими ж статтями, що були у Аметова.

Всього у справі "Хізб ут-Тахрір" проходить близько ста осіб. Частину вироків вже винесли, деякі справи ще не передали до суду. Всі фігуранти - кримські татари, що живуть в Криму.

Масове переслідування членів "Хізб ут-Тахрір" почалося незабаром після приєднання Криму.