Політв'язні кримські татари в російському суді / Фото ATR

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд виправдав одного з обвинувачених у справі угрупування «Хізб ут-Тахрір». 

Про це повідомляється на сайті суду. Це перший подібний вирок у справі "Хізб ут-Тахрір", повідомляє «МБХ медіа».

Ернеса Аметова звільнили в залі засідання. Його звинувачували в насильницькому захопленні влади і участі в діяльності організації, яка в Росії визнана терористичною.

Відео дня

Читайте такожУ Москві тривають одиночні пікети на підтримку кримських політв'язнів (фото)

Разом з Аметовим 16 вересня судили ще сімох передбачуваних учасників «Хізб ут-Тахрір». Вони отримали від 13 до 19 років колонії суворого режиму за тими ж статтями, що були у Аметова.

Всього у справі "Хізб ут-Тахрір" проходить близько ста осіб. Частину вироків вже винесли, деякі справи ще не передали до суду. Всі фігуранти - кримські татари, що живуть в Криму.

Масове переслідування членів "Хізб ут-Тахрір" почалося незабаром після приєднання Криму.

Довідка УНІАН. 12 жовтня 2016 року в Криму були проведені обшуки в п'яти мусульманських сім'ях. В результаті, затримали п'ятьох кримських татар, яких звинувачують в участі в забороненій в Росії і анексованому нею Криму організації "Хізб ут-Тахрір": Рустема Ісмаїлова, Узеїра Абдуллаєва, Теймура Абдуллаєва, Еміля Джемаденова, Айдера Саледінова.

18 червня 2019 року Північно-Кавказький окружний військовий суд виніс вирок і засудив: Теймура Абдуллаєва до 17 років ув'язнення в колонії суворого режиму, Узеїра Абдуллаєва - до 13 років, Ісмаїлова - до 14 років, Саледінова і Джемаденова - до 12 років.

24 грудня Верховний суд РФ "пом'якшив" вирок: Абдуллаєву - на 16,5 років і 1 рік і 4 місяці адміністративного нагляду, Абдуллаєву - на 12,5, Ісмаїлову - на 13,5, Джемаденову і Саледінову - на 11,5.

Центр "Меморіал" визнає всіх фігурантів справи політв'язнями. Правозахисники пов'язують кримінальне переслідування з позицією організації проти приєднання Криму до Росії.