Військовозобов'язаним чоловікам в Україні заборонено виїзд за кордон, щоправда, є винятки/ фото УНІАН, Янош Немеш

Адвокат Ростислав Кравець каже, що одна з наболілих тем для українців - заборона виїзду за кордон, зокрема військовозобов'язаним чоловікам. На сьогодні статтею 33 передбачено певні обмеження на виїзд і переміщення громадян України.

Однак ці обмеження, як зазначено у Конституції, можуть встановлюватися винятково законом. Та на сьогодні немає жодного закону чи навіть постанови Кабміну, яка б забороняла виїзд за кордон, заявив Кравець в ефірі 1+1.

"Однак що ми маємо на практиці? Ми маємо заборону на виїзд за кордон. Ми маємо на практиці десятки рішень судів, наприклад, щодо виїзду студентів. Однак прикордонна служба продовжує не випускати цих студентів на навчання за кордон", - каже адвокат.

Він переконаний, що за рік повномасштабної війни можна було б вже врегулювати це питання й не піднімати градус соціального напруження. 

Заборона на виїзд чоловіків за кордон 

З початку дії воєнного стану та мобілізації в Україні військовозобов'язаним чоловікам заборонили виїзд за кордон. Щоправда, є винятки.

У Верховній Раді запропонували відкрити кордони для чоловіків, але за певних умов - у парламенті зареєстрували два відповідні законопроекти. Та все одно дозвіл на виїзд можуть отримати не всі.

23 січня Зеленський підписав указ, згідно з яким посадовим особам дозволено виїзд за кордон виключно в службові відрядження. Таке рішення було ухвалено після скандалу довкола закордонного вояжу нардепа Миколи Тищенка.

Вас також можуть зацікавити новини: