Засновник «Пошукової ініціативи Майдану» та офіцер ЗСУ Тарас Матвіїв загинув 10 липня / фото Тарас Матвіїв, Facebook

Президент Володимир Зеленський присвоїв посмертно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» молодшому лейтенанту Тарасу Матвіїву, який загинув на Донбасі.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, відповідний указ Зеленський підписав сьогодні, 13 липня.

Читайте такожНа Донбасі під час обстрілів загинув відомий волонтер

Відео дня

Звання Героя України присвоєно Матвіїву за особисту мужність, виявлену в захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народу.

«Тарас Матвіїв на фронті з початку війни. Був волонтером і добровольцем, а у 2019 році почав службу в лавах ЗСУ. Під час ворожого обстрілу 31-річний Тарас врятував двох своїх побратимів, допомігши їм дістатися в безпечне місце. На жаль, сам загинув від ворожої міни. Саме завдяки таким людям Україна вистоїть і переможе. Це – приклад цінностей молодих поколінь українців, які творять нашу країну. Вічна пам’ять герою», – заявив Зеленський.

Поховання захисника відбудеться в середу, 15 липня.

Як відомо, молодший лейтенант Матвіїв загинув увечері 10 липня, коли бойовики обстріляли українські позиції в районі села Троїцьке Попаснянського району Луганської області. Одна з мін потрапила у бліндаж. Матвіїв витягнув двох своїх бійців назовні і відніс у безпечне місце. У цей час ще одна міна впала на позицію й осколками смертельно поранила Тараса.

Командування частини 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ та побратими ініціювали процедуру подання на відзначення Матвіїва званням Героя України.