18 квітня відзначається Міжнародний день пам'яток та визначних місць.

Після пожежі у Нотр-Дам-де-Парі слушно згадати про інші відомі споруди, які також постраждали від вогню. Тому далі – 5 знакових будівель, які постраждали внаслідок пожеж.

Реймський собор (1914 рік, Реймс, Франція)

Собор Паризької Богоматері та Реймський собор вважаються найвідомішими готичними храмами світу. У 1914 році під час Першої світової війни снаряд влучив у будівельні ліси Реймсу, і це спричинило катастрофічну пожежу. Були знищені статуї на фасаді, середньовічні вітражі, а покрівля, яка обвалилася, зруйнувала інтер'єр собору. Реймський собор відкрили для богослужінь через 24 роки після пожежі, а його часткова реставрація триває й досі.

Читайте такожФранція оголосила конкурс проектів з відтворення шпиля Нотр-Дама

Емпайр Стейт Білдінг (1945 рік, Нью-Йорк, США)

Влітку 1945 року американський бомбардувальник через туман врізався в Емпайр Стейт Білдінг. На той момент це була найвища будівля світу. Пожежа знищила кілька поверхів, а уламки літака зруйнували один із ліфтів. Внаслідок інциденту загинули 14 осіб, а збитки будівлі оцінили в $1 млн ($13 млн сьогодні).

Віндзорський замок (1992 рік, Лондон, Великобританія)

Літня резиденція королеви Єлизавети II спалахнула у листопаді 1992 року. Пожежа завдала великих збитків замку. Реставрація тривала 5 років та коштувала 37 млн фунтів.

Читайте такожНа відновлення Нотр-Даму зібрали майже мільярд доларів

Вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру (2001 рік, Нью-Йорк, США)

Дві 110-поверхові вежі Всесвітнього торгового центру були символом Нью-Йорка. Пожежа знищила їх 11 вересня 2001 року, після того, як члени Аль-Каїди направили у будівлі 2 літаки. Кадри охоплених вогнем і димом веж увійшли в історію. Трагедія забрала майже 3 тисячі життів.

Національний музей (2018 рік, Ріо-де-Жанейро, Бразилія)

У червні 2018 року музей у Ріо-де-Жанейро відсвяткував своє 200-річчя. А вже у вересні того ж року втратив 90% своєї колекції через пожежу. Фонди музею були найбільшими у Південній Америці та налічували 20 млн унікальних експонатів. Серед них – фреска з Помпеїв, єгипетські артефакти, а також найдавніший людський скелет. На відновлення музею та копій згорілих артефактів, за попередніми даними, піде 10 років.