Новий сезон у Французьких Альпах ось-ось почнеться / фото Марина Григоренко

Французькі гірськолижні курорти відкривають новий сезон, провівши масштабну підготовку до роботи в умовах пандемії.

Читайте такожМій перший гірськолижний досвід

Про те, які заходи вжито напередодні відкриття нового сезону, розповіли представники Французького агентства з розвитку туризму Atout France в ході онлайн-конференції для журналістів.

Відео дня

Відзначається, що підготовка до нового сезону проводилася протягом усього літа, оскільки більшість гірськолижних курортів у Французьких Альпах закриваються для туристів на цей час. При цьому до роботи залучалися лікарі та вчені, щоб створити максимально безпечні умови. Вони дійшли до висновку, що гори і активність сприяють зміцненню імунітету, а це дуже важливо в умовах пандемії. Потрібно лише забезпечити всі необхідні заходи безпеки.

Правила поведінки на французьких курортах в зимовому сезоні 2020-2021

З цією метою у Франції випустили загальну схему поведінки на курортах, яка серед іншого передбачає:

  • Обов'язкове носіння маски у всіх громадських місцях, в тому числі на відкритому повітрі. На курортах це, серед іншого, підйомники і черги до них, громадський транспорт, ресторани, холи готелів. Маска при цьому повинна бути медичної або з тканини відповідно до норм, щільно прилягаючи до носа і підборіддя. За неносіння маски у Франції передбачені чималі штрафи – 350 євро за перше порушення, 1500 євро – за друге.
  • Як уточнює представник курорту Мерібель Наталі Дублон, підйомники у Франції також вважаються громадським транспортом, і на даний момент у країні немає обмежень щодо кількості людей, що перевозяться в транспорті. Відповідно, принаймні на їхньому курорті не зменшуватимуть кількість місць на крісельних підйомниках і в гондолах, не обмежуватимуть і кількість осіб, які користуватимуться підйомниками. Обмежувати продаж скі-пасів на курортах також не планується.
  • Харчування на курортах буде можливо тільки за столом, столи при цьому розміщуються на безпечній відстані та дезинфікуються після кожного гостя.
  • Повинна бути забезпечена регулярна дезінфекція поверхонь. 
  • Всі заклади повинні забезпечити наявність санітайзерів в достатній кількості.
  • СПА-центри та термальні центри відвідуються за попереднім записом, щоб гості мінімально перетиналися. Носіння маски також обов'язково в кабінах, бутіку, під час деяких СПА-процедур.

Представник курорту Брід-ле-Бен Матьє Курто вже поділився досвідом роботи курорту в нових умовах. Оскільки це не тільки гірськолижний, а й термальний курорт, вони працювали з літа в подібних умовах, і, в цілому, вжиті заходи себе виправдали.

Французькі гірськолижні курорти підготувалися до нового сезону / фото Марина Григоренко

Культурно-розважальна програма на сезон 2020-2021

Більшість французьких курортів в новому сезоні вирішили не відмовлятися від апре-скі (après-ski), що буквально перекладається як "після лиж". Якщо коротко, це все те, чим займаються туристи після того, як вони закінчать активний відпочинок. Проте, в умовах пандемії après-ski все ж зазнає деяких змін.

Як зазначає прес-аташе курорту Валь д'Ізер Лоран Бокконе, в першу чергу, всю розважальну програму планується максимально перенести на відкрите повітря, при цьому гарантувавши відвідувачам соціальну дистанцію. На їхньому курорті, приміром, також можна буде забронювати облаштовані приватні ложі, щоб мінімізувати контакти зі сторонніми.

І якщо в кінці 2020 року французькі курорти в більшості своїй будуть утримуватися від масових заходів, то на початку 2021 року вже заплановані музичні події – концерти та фестивалі на відкритому повітрі. Крім того, заплановано ряд спортивних заходів у Французьких Альпах.

За словами Наталі Дублон з Мерібель, на сьогоднішній день у них також немає обмежень щодо апре-скі. Зокрема, цієї зими на курорті планують вечірку відкриття Meribel in lights, танцпол на Новий рік, святкування православного Різдва і багато іншого.

Курорт Серр-Шевальє у 2021 році готується відзначить 80 років з дня створення, на честь чого тут відкривають новий гігантський зіплайн 1100 метрів в довжину з перепадом висот 300 метром. До слова, цей регіон також пишається своєю культурною спадщиною, пропонуючи туристам поєднувати культуру і спорт. Адже зовсім недалеко від нього розташоване місто Бріансон, де стоїть фортеця Вобана зі списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Її можна бачити зі сторони просто катаючись на лижах.

Аргѐѕ-ski скасовувати не планують / фото Марина Григоренко

Що нового готують французькі альпійські курорти до сезону 2020-2021

Цікаво, що незважаючи на складну ситуацію в туризмі через пандемію COVID-19, багато французьких гірськолижних курортів вирішили не зупиняти свої нові проекти, продовживши роботу над ними з запасом на майбутні роки, коли ситуація в світі покращиться.

Наприклад, курорт Ле-Менюїр до нового сезону підготував Friendly Natural Park - розважальну зону для дітей, де вони можуть практикуватися в катанні на спеціально створених майданчиках і тунелях. Крім цього, тут їх познайомлять з гірською флорою і фауною. Всі інсталяції в цій зоні були створені з переробленого дерева.

На деяких курортах, наприклад, Валь д'Ізер, до сезону 2020-2021 незважаючи на карантин відкрилися нові готелі. При цьому відзначається зростання інтересу до шале за типом апартаментів з власною кухнею.

Водночас представники французьких гірськолижних курортів запевняють, що в цьому сезоні не планують підвищувати ціни, оскільки, на їхню думку, пережити складні часи можна тільки проявивши гнучкість. Більш того, багато місцевих готелів йдуть на поступки, повертаючи гроші за скасовані броні.

Французькі Альпи у всій красі / фото Марина Григоренко

З думками про екологію

В останні роки у Франції приділяється багато уваги екології на зимових гірськолижних курортах, враховуючи, що глобальне потепління несе пряму загрозу для них. Зокрема, деякі курорти відмовляють від транспорту, як, наприклад, високогірний Аворіаз 1800, де люди пересуваються тільки пішки або на лижах. Інші курорти намагаються переходити на використання транспорту на синтетичному паливі або електроенергії. Також обмежується відвідування окремих регіонів в період зимової сплячки тварин.

Чи можуть українські туристи потрапити на гірськолижні курорти Франції в цьому сезоні

На жаль, на даний момент Франція, як і більшість країн Європейського Союзу, закриті для вільного відвідування громадянами України через карантин. Більш того, на даний момент немає ніяких навіть приблизних термінів, коли Європа знову відкриється для українців. Тож потрапити на гірськолижні курорти Франції на даний момент можуть тільки ті наші співвітчизники, у яких є законний дозвіл на перебуваннях в країнах ЄС (робота, навчання, посвідка на проживання).

Інші новини туризму в період пандемії коронавірусу