Однією з найгостріших природоохоронних проблем області залишаються 2 тис. тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин, які зберігаються на території Вінниччини. Причому, лише 10% цих отрутохімікатів мають господаря.

Про це повідомив начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області Володимир Крисько.

За словами посадовця, у січні 2012 року на вимогу Мінекології України під керівництвом Держуправління було проведено чергову інвентаризацію непридатних хімічних засобів захисту рослин.

Відео дня

Володимир Крисько прогнозує, що до кінця поточного року всі прострочені пестициди з території області буде вивезено.

- Наразі готується угода між Мінекології, облдержадміністрацією та  Держуправлінням охорони  навколишнього природного середовища у Вінницькій області про виділення більш як 35 млн. гривень з Держбюджету на ліквідацію всіх 2000 тонн прострочених пестицидів, у томі числі і з Джуринського могильника. У 2012 році ми постараємося усіх їх з Вінниччини вивезти. Йдеться про співфінансування з обласного і Державного бюджетів, тому загалом ми очікуємо виділення 45 млн. гривень на реалізацію цієї програми, - сказав Володимир Крисько.

Довідка. У 2011 році за кошти державного, а частково — обласного фондів охорони навколишнього природного середовища вивезено на знищення 138 тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин.