Сергій Сивохо нагадав, що основна маса людей, що перетинають лінію розмежування, - це літні люди / Фото УНІАН

Радник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Сивохо вважає, що першим кроком для реінтеграції Донбасу має стати максимальне спрощення процедур перетину лінії розмежування через контрольні пункти в'їзду-виїзду (КПВВ).

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив журналістам у Києві.

Відповідаючи на питання, яким має стати перший крок у питанні повернення тимчасово окупованої частини Донбасу, Сивохо сказав: «Це - йти на допомогу нашим людям, які перебувають у сірій і червоній зонах, це - спрощення режиму перетину КПВВ. Це реальні маленькі кроки, які можна швидко здійснити. Це помітний для очей одразу результат, і це буде здорово. Це перший крок».

Відео дня

Читайте такожБіля Петрівського закінчилось розведення сил, 12 листопада починається розмінування - штаб ООС

До цього, на прес-конференції в УНІАН радник секретаря РНБО зазначив, що під час останніх візитів на Донбас він багато спілкувався і з переселенцями, з жителями підконтрольних і непідконтрольних територій. «Все це відбувалося на КПВВ, навколо КПВВ. КПВВ - це такий кордон між світами. Я хотів би, щоб КПВВ не стало взагалі, - це моя мрія, щоб країна знову була єдиною і щоб нічого не заважало нам переміщатися по території», - додав він.

«Ми багато говоримо про єдність, але на КПВВ рівність і єдність відходять на другий план. Особливий режим пропуску, підтвердження особи, необхідний перелік якихось предметів, дозволених для перевезення, - це все тисне на людину. Невже миру й безпеці може нашкодити бажання провезти якийсь товар - мед, горіхи, наприклад, побалувати дитину новою іграшкою?» - продовжив Сивохо.

За його словами, питання безпеки, безперечно, є важливими на лінії розмежування на Донбасі. «Але в боротьбі за повернення територій ми можемо втратити людей. Це люди, яких ми вже практично втрачаємо, туго «закручуючи гайки» в деяких процедурах», - зазначив радник секретаря РНБО.

Він нагадав, що основна маса людей, які перетинають лінію розмежування, - це люди похилого віку, які найбільше страждають від процедур проходження КПВВ: «Пенсіонерів близько 60%. Тому страшні цифри - 50 осіб у 2018 році померли, проходячи цю процедуру, 34 - за першу половину цього року. Медична допомога не може дістатися до людини з нападом, бо всі під'їзди заблоковані машинами й чергами».

«Я вважаю, що, щокраще ми ставитимемося до людей, які перетинають КПВВ, щокращі умови ми будемо для них створювати, тим вище ми піднімемо реноме своєї країни. Нехай люди, потрапляючи до нас, бачать, що про них пам'ятають, про них піклуються. Я вважаю, що це одне з найголовніших питань швидких кроків зараз», - додав Сивохо.