Ударна група Shahed-131/136 складається з 5 дронів/ фото mil.in.ua

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко прокоментував нічний наліт дронами-камікадзе.

"Перша думка, яка приходить, - Росія стала отримувати або вже повністю отримала 3-тю партію іранських дронів. Але збентежив один момент. Ударна група Shahed-131/136 це 5 дронів, а застосовано було сьогодні вночі 14 з яких збили 11. Тобто. .. куди подівся 1 Shahed? Залишився в блоці незапущеним? Загубився на Поліссі? Чи його зовсім не було, оскільки це залишки 2-ї партії? Але якщо це залишки 2-ї, то вони, до отримання перших дронів 3-ї партії на вагу золота, навіщо їх використовувати для звичайного терористичного нальоту? - написав експерт.

Коваленко зазначив, що іранські дрони використовуються не вперше як елемент прориву ППО.

Відео дня

"У росіян станом на 24 лютого був БК для завдання ракетного удару по Україні, але вони ним не скористалися. Я дійшов висновку, що якщо найближчими днями не буде удару, то це накопичення. Командування РОВ накопичує максимально можливий БК або для нанесення максимально сильного удару по Україні, або для максимальної підтримки якоїсь операції російських гібридів на новій ділянці БД, зокрема - Молдові. Інших причин бути не може", - вважає він.

Коваленко нагадав, що сьогодні Україною здійснили наліт дронами-камікадзе, а потім пішла тривога через зліт МіГ-31.

"Але при цьому надмірної активності стратегічної авіації не помічено. Або вони ще сплять, або це застосування дронів було викликано зовсім іншою причиною. Наприклад реакцією окупантів на те, що вони в результаті якогось інциденту залишилися без літака ДРЛО А-50У. Власне, якщо в найближчі 24 години цей наліт дронами не виллється у щось більше, зокрема, ракетний удар... Немічна відповідь на дуже болісну втрату унікального для російської розвідувальної авіації літака - зараховано. Пацюка пересмикнуло і не дарма, адже вартість А-50У понад $300 млн", - додав експерт.

Нічна атака дронами-камікадзе та знищення ДРЛО А-50У

С ночи до утра 27 февраля российские оккупанты применили по территории Украины 14 БпЛА типа "Shahed". Предварительно, 11 этих дронов сбили украинские защитники.

26 лютого на аеродромі "Мачулищі" пролунали вибухи. Незабаром стало відомо, що був атакований російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50. Ініціатива BYPOL повідомила, що літак отримав серйозні пошкодження і "точно вже нікуди не полетить". Повідомлялося, що пошкоджено передню та центральну частини літака, авіоніку та радіолокаційну антену. 

За інформацією "БГ", постраждав літак ДРЛО А-50У ВКС РФ з реєстраційним номером RF-50608 (бортовий номер "43 червоний", заводський номер 0093479377, серійний номер 60-05), який прилетів до Білорусі 3 січня 2023 року. За 54 дні цей борт зробив 12 вильотів. Останній його приліт на білоруську територію був 24 лютого.