Коли Путін зупиниться у війні проти України: прогноз американського екс-дипломата / скриншот

Російський диктатор Володимир Путін продовжуватиме війну проти України так довго, як тільки зможе, але активна військова допомога Києву (зокрема, винищувачами, перемовини щодо котрих тривають) з боку західних країн може підірвати його бажання воювати. Такую думку колишній дипломат США, Метью Брайза висловив в інтерв’ю "Еспресо". 

"Путін буде вести війну проти України так довго, як тільки зможе, і я думаю, що сигнали свідчать про те, що він все менше здатний це робити. Отже, він мобілізував буцімто 300 000 чоловік, відправив їх на фронт з моменту мобілізації у вересні, і вони не змогли досягти якогось значного прогресу в наступі. Так, вони повністю зруйнували Бахмут, але це не є стратегічним виграшем. Ціна була величезною, і Україні вдалося напрочуд успішно викачати всю цю військову силу з Росії, і це буде продовжуватися і надалі", – каже Брайза. 

Колишній американський дипломат переконаний, що "Росія ніколи не переможе українських військових". Він акцентує, що економічна міць країни і її здатність виготовляти боєприпаси знижуються. 

Відео дня

На переконання Брайзи, знадобиться час, щоб підірвати бажання Путіна продовжувати воювати, але партнери України можуть зробити це, надаючи зброю.

"Думаю, Путін зупиниться, коли Європейський Союз зможе закупити 2 мільйони артилерійських снарядів для України, коли вони потраплять на поле бою, і коли США зможуть передати Україні більше обладнання. Зрештою, ми побачимо більше винищувачів після того, як Польща наважилась на сміливий крок, передати свої старі МІГ-29, і я сподіваюся, що зрештою ми побачимо американські F-16. Але незалежно від того як складеться ситуація з винищувачами, все більше і більше потужних західних озброєнь надходить до арсеналу України. Знадобиться час, щоб підірвати бажання Путіна продовжувати воювати, але якщо США та їхні союзники продовжуватимуть в такому ж дусі, надаючи Україні все більш потужне озброєння, то врешті-решт Путін просто не зможе продовжувати цю війну. В якийсь момент у нього також закінчаться людські ресурси. Не зараз правда, потрібно почекати, але такий час точно настане", – каже він.

Завершення війни в Україні - останні прогнози

Різноманітні прогнози свідчать про те, що повномасштабна війна, розв’язана Росією проти України, триватиме ще довгі місяці. Раніше голова ГУР Кирило Буданов прогнозував, що до кінця літа 2023-го року українські сили вийдуть на кордони 1991 року. За прогнозом голови ДПСУ Сергія Дейнеки, війна закінчиться у жовтні-листопаді 2023 року. Також з’являються численні свідчення того, що Росія втрачає військовий потенціал, необхідний для продовження війни. Як зазначив заступник начальника ГУР Вадим Скібіцький, українська розвідка вважає, що Росія зможе вести війну ще у 2023 та максимум - у 2024 році. А розвідка Литви каже, що запас Росії – це два роки. 

В Раді нацбезпеки та оборони не беруться назвати точні терміни закінчення війни. У Польщі очікують, що війна триватиме місяці.

Вас також можуть зацікавити новини: