Росія застосовує проти України ракети "Кинджал" / фото ua.depositphotos.com

Після повернення в Росію з Білорусі групи винищувачів МіГ-31, які можуть запускати гіперзвукові ракети Х-47м "Кинджал", загроза нових ударів для України не знижується.

Як зазначив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко, винищувачі покинули Білорусь і повернулися у Росію на аеродром Саваслейка, Нижегородської області, однак, видихати не варто.  

"Річ у тім, що вони як покинули Білорусь, так через кілька годин можуть і повернутися. Крім того, сама по собі загроза ракетного удару за допомогою Х-47М "Кинджал" при знаходженні МіГ-31 у повітрі нікуди не пропадає і тривоги по всій Україні при їх зльотах будуть", – зазначив експерт.

Відео дня

При цьому Коваленко назвав і "єдиний плюс" від того, що літаки перемістилися у Росію.

"Тепер наші ППО хоча б розумітимуть, що з боку Білорусі пуск Х-47М "Кинджал" менш імовірний, ніж зі східного напрямку, що дозволяє ефективніше перерозподіляти ресурси протидії. Але, цікаве інше питання. Якщо це остаточний висновок, і вони не повернуться, то з чим він був пов'язаний? Підготовкою удару виключно з одного напрямку, або необхідністю проведення ремонту зношених винищувачів?".

Масштабна повітряна тривога в Україні 1 грудня

Раніше повідомлялося, що 1 грудня практично по всій території України оголосили повітряну тривогу у зв'язку з тим, що на аеродромі на території Білорусі піднялися у повітря два винищувачі МіГ-31, носії особливо небезпечних ракет "Кинджал".

Пізніше речник командування Повітряних сил Юрій Гнат пояснив у зв'язку з чим оголошувалася повітряна тривога, а також попередив, що завдавати ракетних ударів по Україні російські винищувачі МіГ-31 можуть і не з території Білорусі.