Росіяни викладають відео нібито авторства ChatGPT / фото ua.depositphotos.com

Росіяни активно підробляють обкладинки зарубіжних журналів, і викладають відео нібито авторства ChatGPT, щоб поширювати брехню про Україну.

"Вони (російські окупанти – УНІАН) зараз активно підробляють обкладинки найвідоміших світових журналів, у яких нібито знову-таки дискредитується Україна. Але достатньо зайти на офіційні сайти цих видань, і ви побачите, що нічого такого не відбулося. Центр протидії дезінформації при РНБО зафіксував і задокументував створення близько 300 сайтів в Західній Європі, які мімікрують під відомі сайти з гучними назвами. Там змінена буквально одна буква або хостер. І в принципі, вони передруковують на цих сайтах офіційну інформацію саме з цих видань, задля того, щоб у якийсь момент накидати туди дезінформацію",-передав виконуючий обов'язки керівника Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України Андрій Шаповалов.

Він зазначив, що ворог постійно шукає нові методи та інструменти, щоб просунути свою пропаганду та дезінформацію.

Відео дня

"Один з них – це останнім часом створення нібито мультфільмів, які намагаються дискредитувати президента (Зеленського - УНІАН), ЗСУ і які нібито створені штучним інтелектом. Оце зараз один з трендів, найважливіших, коли вони свої пропагандистські ролики видають за нібито об’єктивну оцінку і об’єктивне створення саме штучним інтелектом", - пояснив Шаповалов

Він додав, що ChatGPT зараз в тренді, про нього йде мова повсюди, тому ворог намагається це використовувати.

"Це нібито щось об’єктивне, неупереджене, ось такий нібито арбітр. Але це все дешеві підробки, на яких росіяни набили руку за останні 20 років дуже добре", - підкреслив Шаповалов.

Брехня РФ про Україну - що повідомлялося до цього

Як раніше повідомляв УНІАН, за інформацією Bloomberg, росіяни вигадують все більш витончені способи поширення дезінформації. За підтримки російського уряду дедалі частіше проводяться операції, в рамках яких дезінформацію поширюють від імені відомих міжнародних ЗМІ.

Кремлівська пропаганда також продовжує просувати російські наративи про те, що РФ є глобальним військовим лідером, використовуючи іноземних спікерів та медіа.

8 лютого Центр протидії дезінформації при РНБО повідомляв, що росіяни запустили низку маніпулятивних тез щодо України. Одна з них стосується нібито "негативного психологічного стану" ЗСУ під Бахмутом.

14 квітня у Міністерстві оборони України розповіли про чергову інформаційно-психологічну операцію росіян щодо Бахмута.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що російські окупанти поширюють наратив, нібито українське військове командування не шкодує життя військових. "Це вже не вперше, коли росіяни забирають собі наші тексти про них і видають за власні", - зазначила вона. За словами заступниці міністра, мета таких російських вкидів - підірвати довіру до рішень нашого військового командування та спровокувати невдоволення українського суспільства.