Путін настільки зосередив у своїх руках владу, що легко знищує таких "бунтарів", як Пригожин, вважає голова Українського центру безпеки та співпраці / скріншот

Голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан розповів про подальшу долю "вагнерівців" та можливість бунту в Росії.

Про це він сказав в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання щодо подальшої долі приватної військової компанії "Вагнер" та її бійців після ліквідації Пригожина.

"Міністерство оборони (Росії - УНІАН) втілює свій задум і воно намагається всіх бійців і всі структури Євгенія Пригожина взяти під свій контроль. Тому, звісно, що в основній частині - це люди, які вміють воювати, яким потрібні ці контракти в Африці, - звичайно, що вони опиняться, можливо, в інших приватних компаніях, тобто фактично воєнізованих формуваннях", - зазначив Кузан.

Відео дня

Він також не виключив, що хтось із "вагнерівців" підпише контракти з Міноборони Росії. "Тобто в більшій частині їм все ж таки доведеться піти на співпрацю з урядом", - сказав експерт.

Водночас, за його словами, будуть і "ідейні" "вагнерівці", які таких контрактів підписувати не захочуть. "На них вже є спецслужби. Ми бачимо, що співробітники Федеральної служби безпеки проводять, так би мовити, профілактичні бесіди. Отже, так би мовити, беруть під свій "ковпак" і під контроль таких бійців", - зазначив Кузан.

На запитання, яких далі кроків очікувати від ФСБ, експерт зауважив, що "самі дії з ліквідації і Пригожина, і Уткіна свідчать про те, що Путін вже зміцнився".

"Тобто що вони настільки укріпили свою владу, що можуть розправитися з лідерами тих повстанців. І тут йдеться не лише про самих найманців, тобто про Пригожина, йдеться і про російський генералітет. Найбільшою особою був командувач Військово-космічних сил Суровікін. Але були також і інші військовослужбовці", - сказав Кузан.

За його словами, всі ці люди перебувають під контролем. Щодо тих з них, хто відмовлятиметься йти на співпрацю, "репресивна російська машина включиться на повну".

Відповідаючи на запитання, чи не буде в Росії нового бунту, Кузан сказав: "Ні. Станом на зараз, за розрахунками самих росіян, вони навпаки укріпилися і вони обезголовили це воєнізоване формування (ПВК "Вагнер" - УНІАН). Тобто розраховувати на те, що бійці Пригожина піднімуть цей бунт або ж вони якось оформляться в якесь більш масове угрупування, наразі не уявляється можливим".

Водночас експерт зауважив, що йдеться про короткострокову перспективу. "А в довгостроковій – ті від 8 до 20% партії прихильників війни (і тут ми беремо також і прихильників Пригожина, і прихильників Ігоря Гіркіна) - вони ж нікуди не ділися. Вони так само не задоволені Путіним, вони так само не задоволені Шойгу і Герасимовим", - сказав Кузан.

Так, додав він, залишається цей стабільний протестний електорат, який вже налаштований радикальніше. "Тобто однозначно, що в перспективі Путін отримає, звичайно ж, вибух на підставі цього електорального ядра", - зазначив експерт.

Крім того, на запитання щодо конспірологічної теорії про те, що начебто Пригожин насправді може бути живим, Кузан зауважив, що не має значення, живий він чи мертвий.

"В російській свідомості була атака на літак. Тобто це однозначно був замах на Пригожина, успішний замах. І фактично він зник. Тобто це значить, що для цієї радикально налаштованої частини суспільства Путін вчинив цей злочин. Без наказу Путіна це неможливо здійснити. Звичайно, що і Шойгу, і Герасимов – це прямі зацікавлені особи у вчиненні цього злочину", - сказав експерт і додав, що "пружина" протестного ядра стискається.

Популярність Пригожина навіть після смерті створює проблеми Путіну

Як відомо, 23 серпня під російським містом Твер зазнав аварії літак, в якому перебував Пригожин, а також інші топ-офіцери "Вагнера".

Згодом Путін своїм указом зобов'язав найманців ПВК "Вагнер" та ряду інших формувань скласти присягу на вірність Росії.

Видання The Washington Post у своєму матеріалі зауважило, що незмінна популярність Пригожина навіть після його загибелі є викликом для диктатора Путіна. Меморіали, які возвеличують Пригожина, з’явилися попри скоординовану пропагандистську кампанію Кремля, спрямовану на те, щоб заплямувати його як жадібного злочинця та зрадника Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: