Чи можлива висадка російського десанту в тилу? / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олександр Мусієнко пояснив, наскільки на сьогодні є реалістичним сценарій висадки російського десанту в тилу ЗСУ, про який йшлося у повідомленні американського Інститут вивчення війни. 

В ефірі загальнонаціонального телемарафону він зазначив, що росіяни зараз не матимуть змоги повторити сценарій висадки десанту з гелікоптерів у тилових регіонах, як це було на початку повномасштабного вторгнення, зокрема, на Київщині. 

"Щодо Києва, то я думаю, що ні. Таку висадку складно повторити. Тому що працюють мобільно-вогньові групи на Київщині доволі активно, є ПЗРК, є зенітки, є крупнокаліберні кулемети. Так, як гелікоптери летіли і так, як вони можуть летіти, то вони всі помітні. Це ціль більш зручніша ніж дрон, як той самий "Шахед". З точки зору збиття, таку ціль збити легше, особливо з ПЗРК. Тому, я думаю це мало реально, враховуючи комплексну систему ППО. Якщо говорити про інші регіони, то там так саме", - акцентував Мусієнко.

Відео дня

Водночас, що стосується ризиків висадки в тил ліній оборони ЗСУ, то завжди потрібно бути готовими до різних сценаріїв. "Будь-яка військова операція враховує те, що ворог може спробувати висадити десант. Тому, в нас є підрозділи відповідно в сухопутних військах, наприклад, які виконують функції протиповітряної оборони, прикриття різними засобами. На Херсонщині так саме. Є радари, є відповідні засоби. Можливо ворог буде пробувати якимось чином десь проникнути в тил, може бути таке. Але до цього всього у нас є постійна готовність", - підкреслив Мусієнко. 

За словами експерта, висадка десанту в тил - один з елементів бойових дій, які можуть бути застосовані противником. "Але зрештою, для того щоб десант досяг якихось цілей, він має бути у великій кількості, його потрібно прикривати. Якщо ніхто не прикриває, навіть якщо він висадиться, то може вчинити якусь диверсію, може становити загрозу, але він буде виявлений  і знешкоджений", - пояснив Мусієнко.

Залетіти в глиб території України - дуже ризиковано для росіян, якщо вони спробують, то отримають "мінус гелікоптер, мінус десант", каже Мусієнко. Також експерт пояснив, чи можна назвати побудову фортифікаційних споруд в Україні етапом підготовки до ймовірного стратегічного наступу росіян. 

"В ідеалі треба будувати всюди. Крім того, щоб будувати, треба ще розуміти хто, як і якими засобами буде захищати. Північно-східний фланг – це пріоритет, який має бути в будівництві споруд. Тому що треба дивитися, звідки у ворога близькість до кордону, звідки найкоротший шлях до столиці України", - акцентував Мусієнко. 

Він додав, що лінія оборони має сенс тоді, коли прикритий кордон. "Те, що в нас  будується, його треба розвивати - Харківщина, Сумщина, Чернігівщина, Київщина. Фланги треба укріпляти. Тому що, при всіх оборонних спорудах, які будуть у нас в центрі знаходитись, якщо у нас буде відкритий фланг, ворог нас завжди зможе обійти",- підкреслив Мусієнко. 

За словами експерта, якщо підсумувати загальну характеристику наступальних дій ворога, то вже можна зробити висновок, що росіяни свої тактичні, оперативні чи стратегічні операції намагаються розвивати фланговими атаками. 

"Навіть тактичні операції, якщо подивитись на Авдіївку, намагаються оточити фланговими атаками. Бахмут теж флангові атаки, Мар’їнка, зараз рух з двох напрямків від Вугледару і далі, це теж намагання діяти фланговими атаками. Класично, нічого нового. Тому, ми повинні укріплятися і дуже добре, що це робиться", - зазначив Мусієнко.

Росія формує десантно-штурмові бригади для висадки в тил?

Як повідомляв УНІАН, раніше Інститут вивчення війни дійшов висновку, що окупанти готують десантно-штурмові бригади, які можуть проводити висадку десанту в тил ліній оборони ЗСУ.

Аналітики вважають, що мова може йти про спроби висадки з гелікоптерів для швидкого розгортання особового складу, як в Гостомелі на початку повномасштабної війни. 

Вас також можуть зацікавити новини: