Ілюстрація REUTERS

У штабі операції Об'єднаних сил уточнили, де окупанти порушили оголошений з опівночі на Донбасі режим повного та всеосяжного припинення вогню.

Як повідомляється на сторінці прес-центру штабу операції Об'єднаних сил у Facebook, серед ночі окупанти з тимчасово непідконтрольної Ужівки відкривали вогонь по позиціях українських воїнів біля Водяного. «Українські захисники вогонь у відповідь не відкривали. Втрат внаслідок ворожого обстрілу немає», - йдеться у повідомленні.

У штабі ООС також додали, що другий обстріл зафіксовано неподалік Новомихайлівки – там за допомогою протитанкових гранатометів бойовики здійснили замінування українських позицій трьома протипіхотними мінами ПОМ-2.

Відео дня

Читайте такожПеремир’я на Донбасі: у Міноборони розповіли, чи стрілятимуть українські військові у відповідь

Як повідомляв УНІАН, 22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) із врегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо встановлення повного та всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.

Також сторони домовилися про застосування заходів з посилення режиму припинення вогню до повного врегулювання міжнародного збройного конфлікту на території українського Донбасу. Ці заходи погоджені на ТКГ Україною та Росією й підтримані ОБСЄ.

Такі заходи передбачають заборону на: наступальні та розвідувально-диверсійні дії; використання будь-яких видів літальних апаратів сторін; застосування вогню, включаючи снайперський; розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їх околицях, у першу чергу на об’єктах цивільної інфраструктури, включаючи школи, дитячі садки, лікарні та приміщення, відкриті для громадськості.

Також передбачається застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню і створення та використання координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння СЦКК.

У оборонному відомстві зауважили, що, у разі наступальних дій, допускається вогонь у відповідь, однак лише у тому випадку, якщо він відкритий за наказом відповідного керівництва ЗСУ та керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використовувати вищезгаданий координаційний механізм.

За повідомленням штабу ООС, з опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об’єднаних сил діє режим повного та всеосяжного припинення вогню. Однак окупанти вже здійснили два обстріли, українські бійці вогонь у відповідь не відкривали.