Україна погодилась на імплементацію формули Штайнмаєра: що це таке   / REUTERS

Українська сторона погодилася на впровадження так званої «формули Штайнмаєра» в закон про особливий статус Донбасу.

Читайте такожСтало відомо ім'я військовослужбовця, який загинув сьогодні на Донбасі (фото)

Про це в ефірі Право на владу заявив представник України у Тристоронній контактній групі, депутат від «Слуги народу» Андрій Костін.

Відео дня

За його словами, зараз вирішується питання зміни окремих пунктів «формули», щоб закон «запрацював».

«Ми погодилися на те, щоб була включена формула Штайнмаєра в закон про особливий порядок місцевого самоуправління. Далі: йдуть перемовини про те, які пункти повинні бути змінені для того, щоб цей закон разом з включеною формулою Штайнмаєра працював з точки зору права. Ось про це зараз йде мова», – заявив він.

Формула Штайнмаєра: що відомо

  • Формулою Штайнмаєра назвали запропоновані у жовтні 2015-го главою ФРН механізми виконання Мінських угод.
  • «Формула» полягає у проведенні місцевих виборів в ОРДЛО відповідно до Конституції України, підтвердження демократичності виборів з боку ОБСЄ – постійне набуття чинності про особливе місцеве самоуправління в окремих районах Донецької і Луганської областей. Одночасно з імплементацією цього закону – вивід військ та встановлення контролю України над східним кордоном.

Петро Порошенко і Франк-Вальтер Штайнмаєр / Фото УНІАН

  • Водночас Київ з 2015 року наполягав на поетапному врегулюванні конфлікту на Донбасі, тоді як Росія та ватажки бойовиків переконують, що пункти повинні виконуватися одночасно, а не в хронологічному порядку.
  • Представники чинного президента Володимира Зеленського тепер звинувачують попередників у тому, що саме вони погодилися на «формулу», а влада зараз, мовляв, повинна керуватися домовленостями 2016 року.
  • Втім попередня влада наполягала на передумовах у питанні безпеки, а «формула» німецького міністра пояснює процедуру тільки проведення виборів і набуття чинності закону про особливий статус.
  • Питання імплементації «формули Штайнмаєра» вкотре порушили на «нормандському саміті» 9 грудня у Франції. Тоді українці гнівно відреагували на імовірність її введення акціями протесту.