Україна просить у західних партнерів винищувачі F-16 / REUTERS

Військовий експерт Олег Жданов назвав головні відмінності між американськими винищувачами F-16 і літаками МіГ-29.

"МіГ-29 важчий, ніж F-16. Але за рахунок того, що у нього два двигуни, деякі показники у нього навіть краще. Припустимо, швидкість набору висоти, маневреність і максимальна швидкість у нього більше, ніж у F-16. F-16 - легкий, у нього один двигун, природно, він за цими параметрами поступається", - зазначив він.

Говорячи про переваги F-16, Жданов заявив, що це багатоцільовий літак.

Відео дня

"Якщо МіГ-29 може виконувати тільки функції винищувача і бомбардувальника, то F-16 може виконувати чотири завдання: може виконувати функції винищувача-перехоплювача ракет в спарингу з комплексом Patriot: функції винищувача для ведення повітряного бою; функції бомбардувальника і функції штурмовика".

За словами експерта, з появою ЗРК Patriot в Україні потреба в F-16 ще більше зросла, оскільки літак адаптований до цієї системи.

Також Жданов акцентував увагу на тому, що у F-16 7,5 тонн бойового завантаження, і він може брати на борт як озброєння класу "повітря-повітря", так і озброєння класу "повітря-земля".

Передача Україні F-16 - що повідомлялося

Президент України Володимир Зеленський впевнений, що партнери нададуть Україні бойові літаки після початку наступу, відповідну заяву він зробив 3 травня на прес-конференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба також висловлював упевненість, що Україна обов'язково отримає Західні винищувачі F-16. На його думку, це питання, швидше за все, залежатиме від результатів контрнаступу ЗСУ.