Винищувач F-16 здатний вирішити багато проблем України / US Air Force

У Пентагоні знають, що Україні потрібні винищувачі F-16, однак США наголошує на тому, що тиснути на це питання так сильно, як це робить Київ, не потрібно.

Як повідомив народний депутат від "Слуги Народу", заступник голови Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки та голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв для "Еспресо", у американців є обмежені можливості у допомозі Україні.

"Пентагон через неофіційні канали сигналізує нашому міністру оборони, що вони все почули – "ми знаємо про ваші бажання, не треба так тиснути", але вони також говорять про те, що є корзина, яку вони можуть надати. Зараз у ній бронетехніка, ППО, снаряди. "Що звідти витягнути, щоб покласти туди дороговартісні літаки?". Там кажуть про те, що вони обмежені у фінансах, які вони можуть витратити на нас.

Відео дня

"Тут не політичне рішення, ми не проти передачі  F-16, але давайте не зараз. Зараз ми надамо все для необхідне для контрнаступу. Далі поговоримо про літаки". Ось така позиція на зараз", - сказав Чернєв.

Однак Україна продовжує працювати, принаймні, для руху в сторону отримання винищувачів. Зокрема Київ хоче розпочати процес тренування своїх пілотів.

"Ми зараз працюємо над тим, щоб процес пішов по тренуванню наших пілотів – навіть не у США, а в інших країнах, які теж це можуть робити. Я думаю, що це якраз та шпарина через яку ми можемо цей процес підштовхнути. Перебуваючи у США тиждень тому, ми говорили і з Конгресом, і з Держдепом, і з Пентагоном щодо літаків", - повідомив нардеп.

Винищувачі F-16 для України: що відомо з актуального

Голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримає винищувачі F-16, однак не зараз. На його думку, рішення Вашингтона щодо них буде ухвалено після контрнаступу ЗСУ.

Наприкінці квітня стало відомо, що демократична партія США тисне на Байдена, щоб надати Україні винищувачі F-16 та далекобійні ракети ATACAMS.

У Повітряних силах ЗСУ вже готові військові, котрі можуть обслуговувати літаки F-16. В тому числі є група льотчиків – вони готові вчитися та воювати на нових для України літаках.

Вас також можуть зацікавити новини: