Ворог робить ставку на балістику, яку складно збивати / mil.gov.ua

Ворог змінив тактику обстрілу України, роблячи ставку на балістичні ракети, які складно збивати. Тому цивільні громадяни мають змінити своє ставлення до повітряних тривог, а влада повинна збільшувати кількість укриттів. Про це розповіли військові у спільному проекті ЦПД і "Укрінформу" "Про війну".

Зокрема, заступник керівника Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко зазначив, що зміна тактики ворогом, яка передбачає відхід від великої кількості крилатих ракет і перехід на балістику, спостерігалася уже давно саме тому союзники збільшили постачарння систем протиракетної оборони. Водночас він зазначив, що люди звикли до того, що крилаті ракети та "Шахеди" наша ПВО успішно збиває, тому "під час тривог в місті дуже багато людей почуваються надто вальяжно".

Військовий додав, що людям "необхідно змінити своє ставлення до повітряних тривог, виходячи з того, що ворог почав більше використовувати балістичних ракет для ударів по Україні".

Відео дня

Зі свого боку офіцер управління 12-ї бригади "Азов" НГУ Дмитро "Дипломат" нагадав, що Росія співпрацює з Іраном і Північною Кореєюі з цих країн масово постачається озброєння, в тому числі і балістичні ракети в дуже великих обсягах.

"До Харкова балістика долітає навіть не за дві хвилини, за 30-40 секунд з Бєлгородської області. Це дуже швидко, збити практично неможливо. Людям потрібно реагувати, ховатися, а друге – це уже звернення до міської влади будь-якого міста, особливо прифронтового, потрібно відкривати нові укриття", – наголосив він.

На думку Коваленка, мета ворога – "подавити системи ППО України для того, щоб в майбутньому закидати нас банально ракетами а потім диктувати свої умови".

"Наша система ППО буде посилюватися, в той же час і Києву, і Чернігову потрібно прати приклад з Харкова та Херсона. В людних місцях мають стояти мобільні укриття. Зараз це вкрай актуально", – вважає він.

Коваленко закликав громадян не сподіватися постійно на "залізний щит" і самим дбати про власну безпеку. "Треба мати власну відповідальність, розуміти, де ти сховаєшся, як ти будеш діяти у випадку тривоги в офісі, на вулиці, як міська влада буде діяти, що вона забезпечить для людей", – підсумував заступник керівника ЦПД.

Яку загрозу несуть ракети з Ірану та КНДР

Як повідомляв УНІАН, Іран може передати Росії балістичні ракети типу "земля-земля", які мають змогу вражати цілі на відстані до 700 кілометрів.

Крім того,Росія отримала від Північної Кореї балістичні ракети KN-23 із дальністю пострілу до 450 км, які можуть становити серйозну загрозу для української протиповітряної оборони. Як зазначають експерти, протидіяти північнокорейським ракетам можна за допомогою ЗРК Patriot, але якщо ракетні канали будуть перенавантажені, KN-23 можуть досягти цілей. 

Вас також можуть зацікавити новини: