Полонені окупанти, які приїхали воювати в Україну / Facebook 128brigade

Російським окупантам перед тим, як здатися в полон Збройним силам України вкрай важливо домовитися про місце зустрічі. Відповідальність за це лежить на тому, хто висловив таке бажання.

Про це розповів військовий експерт Олег Жданов.

"Ці солдати повинні самі все це продумати", - говорить він.

Відео дня

Найпростішим способом здатися в полон експерт називає саботаж на лінії фронту і відмову від ведення бойових дій, припинення стрільби.

"Тоді наші підрозділи можуть зайти на позиції. Можна при цьому викинути білий прапор, щоб наші воїни розуміли, що не стріляють. Білий прапор викинули - значить хочуть здатися. Знову ж таки, треба бути обережними, тому що російська армія може розстріляти парламентарів, які приходять на переговори. За правилами ведення війни парламентер є недоторканною фігурою. Це як дипломат, у нього статус, він прийшов для того, щоб вислухати або передати ту чи іншу інформацію", - пояснив Жданов.

Експерт нагадав, що полонених росіян в Україні утримують згідно норм Женевської конвенції. "Вони навіть не у в'язниці, вони в таборі для військовополонених", - уточнив він, додавши, що умови утримання росіян перевіряють міжнародні організації.

Жданов також нагадав, що в разі масової здачі в полон окупантів у Херсоні в України з'явиться можливість повернути додому своїх військових, яких утримують в РФ.