В Україні офіційно підтвердили знищення ВДК "Цезар Куніков" / Колаж УНІАН, ілюстративні фото REUTERS, фото wikipedia.org

Сьогодні в Чорному морі під Алупкою був знищений ВДК "Цезар Куніков", даний факт вже офіційно підтвердили в Генштабі ЗСУ. Військовий експерт Олександр Коваленко розповів про особливості цього корабля і пояснив, чому його знищення настільки важливе.

Як розповів експерт, БДК "Цезар Куніков", відноситься до БДК проекту 775. Він був введений в експлуатацію в 1986 році, а побудований в Польщі на верфі "Stocznia Polnocna" в Гданську. Його повна водотоннажність 4 тис тонн. Екіпаж у повному складі - 87 чол.

"Дані кораблі останнім часом використовувалися переважно як транспорт, в логістичних ланцюжках РОВ, але як десантний функціонал - це 12 одиниць бронетехніки і не менше 340 чоловік десанту", - зазначає експерт.

Відео дня

Він зазначив, що невідомо, чи був завантажений цей корабель під час поразки, і якщо і був, то чим. Але навіть якщо він йшов порожняком, зазначає Коваленко, це все одно дуже значне досягнення.

"Адже в Росії жодна верф не може будувати і навіть повноцінно ремонтувати ці кораблі", - підкреслює експерт.

Знищення ВДК "Цезар Куніков" - що відомо

Вранці в середу стало відомо, що недалеко від Криму підбили ВДК "Цезар Куніков", в результаті вдалої атаки російський корабель пішов на дно. 

Пізніше в Генштабі ЗСУ офіційно підтвердили проведення спільної вдалої операції з ГУР Міноборони зі знищення корабля. Повідомлялося, що він знаходився біля Алупки. У ГУР уточнили, що ворожий корабель атакували ударними морськими дронами "Magura V5".

Вас також можуть зацікавити новини: