Ілюстрація / REUTERS

Американські військово-повітряні сили оголосили про початок кампанії з розробки технологій для створення літального апарату, концептуально схожого з армійським позашляховиком.

Читайте такожЕксперти показали, як влаштований підводний човен для спецпідрозділів США (фото)

Їм потрібен апарат, здатний швидко перевезти кілька солдатів і невеликий вантаж на невелику відстань. "Ці апарати [...] не дрони, автомобілі, вертольоти, вантажівки, літаки, мотоцикли або джипи, але вони можуть виконувати їхнє завдання", - йдеться в супровідній записці, передає Бі-бі-сі. Оголошення про це розміщено на сайті держзакупівель США. ВПС США таким чином дають зрозуміти приватним компаніям, що зацікавлені в розробці такого літального апарату і на якомусь етапі зможуть підтримати цей проект.

Відео дня

Яких-небудь гарантій укладення контракту при цьому ВПС США компаніям не дає, але по мірі надходження пропозицій буде відбирати окремі найбільш цікаві проекти для закупівлі пробних партій. Перший повноцінний політ апарат повинен здійснити до 17 грудня 2020 року.

"Ми бачимо, що є багато компаній, які розробляють дійсно круті технології, які дійсно можуть змінити цей світ, але їм потрібно отримати сертифікацію [...] У нас для них цінна пропозицію, яка не відноситься до фінансів. У них і так повно грошей від приватних інвесторів. Наша пропозиція - випробувальні полігони та сертифікати безпеки і льотної придатності", - цитує військове інтернет-видання DefenseNews заступника міністра військово-повітряних сил США з питань закупівель Уілла Ропера.

Оскільки це оголошення не є традиційним тендером, в результаті якого буде укладено твердий контракт, то і технічне завдання, викладене в заявці, наводить лише приблизні параметри і тактико-технічні характеристики.

Пентагону потрібен літальний апарат з вертикальним зльотом і посадкою, високою мобільністю в умовах міської забудови, який буде оснащено електричним або гібридним двигуном. Як повинен управлятися цей апарат, з опису до кінця не ясно, але можливі три опції: управління пілотом, дистанційно або бортовим комп'ютером.

Цей апарат повинен перевозити від трьох до восьми солдатів на відстань близько 100 миль (160 км) зі швидкістю більше 100 миль на годину. Він також повинен перебувати в повітрі не менше години.

"Виходячи із сучасних тенденцій, подібні комерційні транспортні засоби зазвичай характеризуються застосуванням декількох рушіїв [наприклад, гвинтів або турбін.- ред.] для вертикального польоту і можливістю використання крила для горизонтального польоту, а також розширеними системами управління польотом і високим рівнем автоматизації або автономності", - йдеться в документі.

Іншими словами, ВПС США рекомендують потенційним претендентам контрактів придивитися до того, що відбувається на комерційному ринку. Пентагон хоче, щоб в результаті апарат був одночасно ефективним і корисним для військових, але при цьому мав би успіх на ринку.