Переозброєння не означає повної відмови від систем радянського виробництва / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Збройним силам України необхідно 7-8 років, щоб перейти на нові типи озброєнь. Про це в інтерв'ю УНІАН заявив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

"Якщо казати в цілому про переозброєння української армії, я думаю, що наступні 7-8 років мають бути присвячені цьому питанню. Це той термін, коли можна буде сказати, що українська армія перейшла на нові типи озброєння. Але це не означає, що буде повна відмова від систем радянського виробництва", - наголосив він.

В якості прикладу експерт навів аналогічний процес, який відбувався в Польщі. "Ми бачимо, що Польща почала переозброюватися в середині 90-х, але навіть на рівні 2022-2023 років вона ще мала радянські системи, ті ж самі літаки МіГ-29, які нам передала. Ось часова відстань повного переозброєння, яке ще досі не відбулося", - зазначив він.

Відео дня

При цьому Бадрак звернув увагу на такий раціональний підхід багатьох країн світу, які коли щось з озброєння виявляється не потрібним, то вони виводиться це зі строю чи бойового порядку, після чого його десь зберігають.

Також він додав, що Україна повинна змінити принципи роботи системи державних замовлень - щоб саме Міністерство оборони визначало головні потреби Збройних сил.

"Міноборони має взяти на себе роль координації замовлень на ті озброєння, які вже готові або майже готові до серійних виробництв. Тобто, проекти, які можна реалізувати за рік - півтора. Мінстратегпром, окрім реформи колишнього "Укроборонпрому", має зосередитися на тих проектах, які визначені перспективними та можуть бути реалізовані протягом двох і більше років. Особливо, коли йдеться про створення нових виробництв в рамках військово-технічного співробітництва", - зазначив він.

Західна зброя для України - новини

Як повідомляв УНІАН, вже декілька країн на сьогодні заявили про те, що передаватимуть Україні винищувачі F-16. Це - Данія, Нідерланди та Норвегія.

Крім цього, станом на сьогодні Україна вже активно використовує західні зразки озброєння, такі як американські БТР M113 та БМП Bradley, німецькі танки Leopard, французькі 155-мм САУ CAESAR, американські системи залпового вогню HIMARS та їхній аналог на гусеничній платформі - MLRS M270, норвезько-американський мобільний зенітно-ракетний комплекс NASAMS, німецький ЗРК IRIS-T та основний ЗРК армії США - Patriot.

Вас також можуть зацікавити новини: