Росіяни хочуть захистити свої дрони від "дружнього" вогню / фото ukroboronprom.com.ua

В Росії заявили, що змогли створити та вже навіть випробували апаратний комплекс розпізнавання "свій-чужий" для безпілотних літальних апаратів, і тепер готуються до запуску його в серію. Наскільки це відповідає дійсності, ще належить з’ясувати, пише Defense Express.

Як стверджує російська корпорація "Ростех", йдеться про "малогабаритний пристрій" масою 150 грамів, яким можна комплектувати "широку лінійку" безпілотників. Росіяни запевняють, що пристрій споживатиме мінімум електроенергії, тому підійде навіть для найпростіших дронів.

В теорії встановлення системи "свій-чужий" на дрони дозволить розрахункам протиповітряної оборони і винищувальної авіації одразу ідентифікувати повітряну ціль як російський дрон. Це врятує його від так званого "дружнього вогню". Заявлена дальність дії системи – до 100 км при максимальній висоті до 5 км.

Відео дня

Аналізуючи ці заяви агресора, Defense Express зауважує, що розробка ще перебуває на стадії тестувань і заяв, тож є великим питанням, наскільки вона буде придатною для використання на практиці. 

"Також варто наголосити, що оскільки дрони сьогодні — це фактично розхідний матеріал, то і постачання систем "свій-чужий" до них має бути налагоджене у не менших масштабах, щоб така система дійсно була ефективна комплексно", – наголошує видання.

Війна дронів в Україні – останні новини

Як писав УНІАН, у грудні поставки безпілотників для потреб ЗСУ зростуть у кілька разів порівняно з листопадом. Таку обіцянку дають у Міністерстві оборони. У відомстві стверджують, що значно збільшили фінансування цього напрямку.

Також ми розповідали, що у знищенні ворожих дронів найкраще себе показали німецькі зенітні комплекси Gepard. 

Вас також можуть зацікавити новини: