Росіяни модернізували частину "Шахедів" / колаж УНІАН, фото t.me/serhii_flash, ua.depositphotos.com

В Україні вперше підтверджено використання росіянами дронів-камікадзе Shahed-136 із термобаричною бойовою частиною. Це створює нову значно більшу небезпеку від такої зброї, пише портал Defense Express

Видання зазначає, термобаричний тип заряду має зовсім інший принцип дії, аніж звичайна вибухівка. І головна небезппека тут не в площі ураження, а в неможливості сховатися від вибуху в зоні ураження

"Під час детонації термобаричного боєприпасу утворюється ударна хвиля, за якою починають рухатись елементи термобаричної суміші. Ця суміш взаємодіє з повітрям та сама з собою й утворюється "хмара" з температурою 2400-2600 °C, яка "живе" близько однієї секунди. Ця "хмара", на відміну від ударної хвилі від фугасного боеприпаса, "розтікаючись" заповнює весь об'єм. Тобто від неї неможливо сховатися за рогом", – зазначає видання. 

Відео дня

Окрім високої температури людям в зоні ураження також загрожує і потужна ударна хвиля, яка травмує легені та слуховий апарат. Саме через це "Шахед", оснащений термобаричним зарядом, становить підвищену небезпеку для людей.

Росіяни модернізують "Шахеди"

Як писав УНІАН, сьогодні у мережі опублікували фото бойової частини модернізованого "Шахеда" із термобаричним зарядом. Саме таким типом зброї, наприклад, є російська вогнеметна система "Солнцепьок", призначена для знищення живої сили всередині фортифікаційних укріплень.

Також ми розповідали, що віднедавна росіяни почали фарбувати "Шахеди" у чорний колір та покривати їх карбоном, аби ускладнити їх виявлення зенітними групами.

Вас також можуть зацікавити новини: