Мадяр отметитл, що у війні дронів настає складний період / скріншот

Український військовослужбовець і блогер Роберт Бровді, відомий як "Мадяр", засновник підрозділу аеророзвідки "Птахи Мадяра" попередив про виклики, з якими можуть зіткнутися українські військові.  

"Перший - це технічні рішення, які дозволять використовувати виносні антени-ретранслятори для FPV-пілотів на істотній відстані від екіпажів", - розповів військовий у коментарі "Українській правді".

За його словами, таким чином ворожі оператори зможуть керувати БПЛА з відносно безпечної для них ділянки і залишиться лише бити дронами по дешевих антенах.

Відео дня

"Другий - експерименти із застосуванням скремблерів на дронах. Ці прилади заважають противнику зрозуміти напрямок руху дрона, а значить, і знищити його", - йдеться в повідомленні.

Мадяр зазначив, що з осені 2023 року росіяни випереджають ЗСУ в роботі з дронами вночі – збільшили використання FPV-дронів з тепловізійними камерами. Він вказав, що українські виробники тільки почали ставити виробництво таких дронів на потік.

"Ми постійно еволюціонуємо. Уявімо собі: насичення (літальних) засобів, вдосконалення і уніфікація їх бойових частин, збільшення ваги бойової частини, збільшення відстані проникнення дрона... Раніше ми на "мавіках" літали 3 кілометри. Знаєте, скільки зараз? 21 кілометр. А є такі герої, що і на 25 літають! Тобто це все еволюціонує. І коли воно насититься - а це станеться в цьому році, - то фронт просто розійдеться, і сіра зона буде значно ширше. До ворога буде 10 кілометрів, а не п'ятсот метрів або півтора кілометра як зараз. Підійти не буде можливості ні на танку, ні на авто, ні спішившись - як нам, так і ворогам", - спрогнозував військовий.

Дрони на українському фронті - головні новини

19 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що у 2024 році Україна виробить мільйон FPV-дронів. У свою чергу міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін повідомив, що у 2024 році в Україні вироблять не тільки один мільйон дронів FPV, але й тисячі ударних дронів.

У свою чергу Великобританія пообіцяла надати 200 мільйонів фунтів стерлінгів на виробництво тисяч військових безпілотників для України.

Видання Foreign Affairs пише, що в перші місяці війни Україна переважала у використанні дронів, але зараз Росія наздогнала Україну в інноваційному змаганні

Вас також можуть зацікавити новини: