Ілюстрація / REUTERS

Національний архів Латвії почав публікацію картотеки КДБ Латвійської РСР.

Усього опубліковано понад 10 тисяч відсканованих карток, у яких містяться дані про агентів, що працювали в КДБ у 1980-х роках, пише Настоящее время.

Також в ньому міститься інформація про осіб, які планували виїхати за кордон, і імена потенційних кандидатів для вербування у разі війни або непередбаченої ситуації.

Відео дня

Крім цього, опубліковані картотеки обліку позаштатних оперативних працівників і телефонна книга співробітників КДБ.

Відповідні поправки до так званого закону про КДБ, які передбачають публікацію архівів радянської спецслужби, були прийняті й вступили в силу в Латвії у жовтні цього року.

З травня 2019 року держархів почне публікувати в інтернеті й інші документи, пов'язані з діяльністю КДБ.

Читайте такожDie Welt: посвідчення Штазі нагадує, хто такий Путін насправді

Отримати доступ до них зможе зареєстрований користувач, вказавши ім'я, прізвище, або персональний ідентифікаційний код, адресу електронної пошти у якості імені користувача та пароль, а також мету використання документів.

Відзначається, що картотека, яка публікується в цьому місяці, надає дуже обмежені аналітичні можливості без оперативних справ та інших матеріалів, які планується оприлюднити в травні 2019 року. Зокрема, мається на увазі той факт, що стануть відомі імена, але не їх реальне співробітництво з КДБ і обставини вербування.

Особа, чиї дані, що містяться у картотеці, використовуються ким-небудь з порушенням недоторканності приватного життя, шкодою для честі і гідності, може подати в суд в цивільному порядку. Згідно із законом, видаляти і правити дані з публікованого архіву не можна.

Раніше повідомлялося, що в архівах Штазі виявили службове посвідчення на ім'я Володимира Путіна, який в 1980-х роках був агентом КДБ.