Дмитро Пєсков / REUTERS

У Кремлі запевняють, що про «возз'єднання» Росії й Республіки Білорусь не йдеться.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи другий раунд переговорів глав Росії й РБ, який почався в Кремлі.

«Тут не потрібно бути голослівним. Потрібно згадати 1999 рік, документ, на основі якого ми стали союзною державою - Росія і Білорусь. Там є певні віхи, які прописані і в фіскальних справах. Такі кроки на шляху до інтеграції. Звичайно, про якесь приєднання не йдеться. Це швидше рух назустріч один одному, це не рух в один бік», - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання, коли мова йде про інтеграцію Росії й РБ чи мається на увазі «приєднання» або «возз'єднання».

Відео дня

За його словами, Кремль розглядає поточні переговори Путіна і Лукашенка як черговий крок у бік союзницьких відносин, але не очікує від них проривних рішень.

Читайте такожРосія заборонила ввезення промтоварів, сільгосппродукції та продовольства з України

«Власне, успіхом вважатиметься ще один крок у бік розвитку наших союзницьких відносин. Це шлях довгий. Тут навряд чи (доводиться) очікувати якихось проривних рішень, тому що це досить складна субстанція. Крім того, є питання, які, скажімо так, менш масштабні, але не менш важливі для кожної зі сторін, тому президенти порушуватимуть ці питання», - заявив Пєсков.

Він заявив, що питання «податкового маневру» і більшої інтеграції двох країн однаково важливі, але вони паралельні і не залежать одне від одного.

«Це паралельні питання. Вони важливі, дійсно. Ця тема втрати податкового маневру активно порушується білоруськими колегами. У тому числі вона буде сьогодні на порядку денному», - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання, чи пов'язані ці дві теми між собою, чи вони паралельні.

При цьому він повідомив, що прес-конференція глав держав за підсумками цих переговорів не планується.

У Росії в 2019-2024 роках буде реалізований так званий «податковий маневр», що передбачає поступове обнуління експортного мита на нафту і підвищення ставки податку на її видобуток. Додаткові витрати у РБ виникають через очікуване збільшення ціни на російську нафту і зниження експортного мита на нафтопродукти. Мінськ оцінював свої втрати сумарно за шість років в суму до 11 мільярдів доларів, а втрати бюджету в 2019 році - приблизно в 300 мільйонів доларів.