Ілюстрація / REUTERS

Підконтрольна Демократичній партії нижня палата Конгресу США ухвалила одразу чотири закони, які завдають болю уряду Росії. Документи вимагають покарати Москву за корупцію, порушення прав людини й міжнародну агресію.

Зокрема, як пише Washington Post, нове американське законодавство вимагає відповідальності за вбивство російського опозиціонера Бориса Нємцова, забороняє визнавати так зване «приєднання» Криму до Росії, а також закликає провести розслідування щодо фінансів Володимира Путіна й оцінити масштаби російських кампаній впливу. Всі чотири закони були ухвалені за підтримки республіканців у Палаті представників.

Видання зауважує, що протистояння проти агресії Росії дуже швидко стало пріоритетом у зовнішній політиці нижньої палати Конгресу, яку тепер контролює Демократична партія. Критики стверджують, що адміністрація Дональда Трампа не докладає достатніх зусиль для того, щоб зупинити російську агресію. Тому Конгрес зобов’язаний взяти це завдання на себе.

Відео дня

Читайте такожNational Interest: Успіх демократії України підштовхне Росію до розпаду

«Як не прикро, але, на мою думку, адміністрація не зробила достатньо для того, щоб виступити проти Росії й викрити бандитизм Путіна. Тому Конгрес повинен захистити американське лідерство в цій проблемі», - сказав демократ з Нью-Йорка Еліот Енджел.

Саме він, будучи головою Комітету Палати представників з закордонних справ, вніс на розгляд рішення про запровадження санкцій проти Росії за вбивство лідера опозиції Бориса Нємцова. Ініціативу підтримав республіканець зі штату Іллінойс Адам Кінзінгер. За його словами, рішення стало «важливим кроком в напрямку встановлення справедливості».

Президента Дональда Трампа нерідко критикували за те, що його адміністрація ухиляється від покарання Росії за порушення прав людини, а також агресивні дії в Україні, Сирії й інших місцях. Трамп також ставив під сумнів американці вимоги до Росії повернути Києву контроль над Кримом, який російські війська анексували у 2014 році. Розвідувальні управління США зібрали численні докази російського втручання в американські вибори у 2016 році. Однак, Трамп теж ставить їхню роботу під сумнів.

Читайте такожWall Street Journal: США готуються вдарити по «Північному потоку-2» санкціями

«Щоб захистити нашу національну безпеку і демократію, для нас важливо розслідувати й викрити фінансові мережі російського президента і перекрити фінансування кримінальних атак проти нашої країни», - сказав демократ Вел Демінгс, який разом з республіканкою Еліс Стефанік вніс на розгляд Палати представників законопроект про викриття фінансів Путіна.

Наразі всі ухвалені на цьому тижні рішення повинен ще підтримати Сенат, який контролює Республіканська партія.