Саміт PROSUR в Сантьяго / REUTERS

Вісім країн Південної Америки в п'ятницю, 22 березня, сформували регіональний блок PROSUR, який повинен прийти на зміну Союзу південноамериканських націй (UNASUR). Останній був створений у 2008 році за ініціативою тодішнього президента Венесуели Уго Чавеса, а також тодішніх президентів Бразилії та Аргентини - Лули да Сільви і Крістіни Кіршнер.

Читайте такожПолітична криза у Венесуелі: Мадуро вирішив відправити у відставку всіх міністрів (відео)

З плином часу 12 країн призупинили своє членство в UNASUR - частково через розбіжності, а також у зв'язку з неготовністю блоку сприяти врегулюванню ситуації у Венесуелі, повідомляє DW.

Відео дня

Про запуск нової ініціативи було оголошено у столиці Чилі - Сантьяго. Окрім цієї країни, до блоку приєдналися Аргентина, Бразилія, Колумбія, Еквадор, Парагвай, Перу і Гайана. До завдань об'єднання увійшли захист демократії, а також оновлення і зміцнення регіональної інтеграції, наголошується у спільній декларації лідерів.

Наступника Чавеса, голову Венесуели Ніколаса Мадуро, на зустріч у Сантьяго не запросили. У той же час запрошення було направлено тимчасовому президенту країни та голові Національної асамблеї Хуану Гуайдо. Однак він своїх представників на переговори не надіслав. Про причини відсутності не повідомляється.