Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі назвали "русофобською провокацією" протести, викликані візитом до Грузії російської делегації на чолі з депутатом Держдуми РФ, комуністом Сергієм Гавриловим.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам у Москві сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Читайте такожПрезидент Грузії звинуватила Росію в організації протестів у Тбілісі

Відео дня

"Все те, що вчора відбувалося в Грузії, є нічим іншим, як русофобською провокацією. Звичайно, не може не викликати нашої крайньої стурбованості той факт, що були агресивні прояви щодо громадян Росії, було питання їх безпосередньої особистої безпеки і, звичайно, на тлі проведення міжнародного міжпарламентського заходу це потребує крайнього засудження"- вважає Пєсков.

"Подібні прояви русофобії також викликають стурбованість. Давайте не забувати, що Грузія - країна, яку регулярно відвідує велика кількість туристів з Росії. Це питання вкрай серйозне", - наголосив він.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі на своїй сторінці у Facebook наголосила, що протести, які пройшли напередодні ввечері біля парламенту Тбілісі, організовані РФ і будуть Росії тільки на користь. "Росія наш ворог і окупант. Її "п'ята колона" може бути більш небезпечною, ніж відкрита агресія. Я хотіла б ще раз сказати, що розкол країни і суспільства і внутрішнє протистояння нікому не йдуть на руку, крім Росії, і сьогодні це її найбільш перевірена зброя", - наголосила вона.

За її словами, заохочують внутрішнє протистояння і підштовхують до антидержавних дій ті, хто підтримує російську політику. "Тепер подивімося, хто намагається перетворити будь-яку проблему на дестабілізуючий фактор", - додала президент.

Як повідомляв УНІАН, 20 червня до будівлі парламенту Грузії вийшли понад 5 тисяч протестувальників. Вони вимагали відставки голови парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе, голови Служби держбезпеки Вахтанга Гомелаурі і міністра внутрішніх справ Георгія Гахарія, а також виступили проти російської окупації.

Приводом для протестів став візит до Тбілісі російської делегації на чолі з депутатом Держдуми РФ, членом КПРФ Сергієм Гавриловим. Делегація приїхала на засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я (МАП), яке проходило в стінах парламенту. Гаврилов, який є президентом МАП, відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії. Це викликало протести з боку опозиційних грузинських партій - «Єдиного національного руху» і «Європейської Грузії». Гаврилов заявляв, що його облили водою і спробували відібрати документи. Під охороною російського депутата вивели з будівлі, і незабаром він та інші російські делегати полетіли з Грузії.

Влада відмовилася виконати вимоги протестувальників, і учасники мітингу спробували прорватися в будівлю парламенту. Між демонстрантами і поліцейськими почалися сутички. Для розгону демонстрації поліція застосувала гумові кулі і сльозогінний газ. Після першої спроби розгону протестувальники повернулися до парламенту, сутички з поліцейськими продовжилися на сходах біля парламенту. Ближче до ночі для розгону поліція застосувала водомети і світло-шумові гранати.

Після кількох годин сутичок поліція Грузії завершила операцію з розгону акції протесту.