У четвер, 20 червня, в столиці Грузії Тбілісі кілька тисяч людей вийшли з акцією протесту до будівлі парламенту.

Чому люди вийшли на вулиці Тбілісі

Масові протести спровокував виступ депутата-комуніста російської Держдуми Сергія Гаврилова, що прибув на Міжпарламентську асамблею православ'я, що проходила в парламенті Грузії. Після початку засідання він сів у крісло спікера парламенту та звернувся до присутніх російською мовою.

Опозиційні депутати з Єдиного національного руху і "Європейської Грузії" обурилися цим фактом, перервали виступ і зажадали, щоб російська делегація залишила парламент.

"Якщо держава не захищає нашу країну від окупантів, то ми, як мінімум, захистимо цей зал [засідань]. Цей захід не відбудеться за участю російських делегатів", - заявила депутат від "Європейської Грузії" Олена Хоштарія з трибуни.

Відео: Georgian Broadcaster

Після цього російські депутати перемістилися в готель в центрі Тбілісі, біля якого почалася акція протесту. Коли Гаврилов та інші делегати виходили з готелю, активісти облили їх водою. Російські депутати виїхали з готелю під охороною, вони залишили Грузію.

Читайте такожУ Тбілісі тисячі людей вийшли на масові протести через скандал з російським депутатом (фото, відео)

Сергій Гаврилов виступав за незалежність Абхазії і Південної Осетії. За даними грузинської опозиції, він воював за Абхазію під час війни 1992-1993 років. Сам Гаврилов заперечує свою участь в бойових діях і стверджує, що зайняв крісло спікера, оскільки його туди посадили.

Представники правлячої партії Грузії "Грузинська мрія - Демократична Грузія" заявляють, що не знали, що Гаврилов повинен був відкрити засідання, і вважають, що була допущена помилка службою протоколу.

Голова правлячої партії "Грузинська мрія" мільярдер Бідзіна Іванішвілі, прем'єр-міністр Мамука Бахтадзе і спікер парламенту Іраклій Кобахідзе принесли вибачення за те, що "представник країни-окупанта нехай на короткий час, але зайняв крісло голови парламенту Грузії".

Сутички протестувальників з поліцією

В акції протесту в Тбілісі беруть участь не менше п'яти тисяч осіб. Протестувальники виступили проти російської окупації Грузії, а також вимагали відставки спікера парламенту, керівників МВС і Служби державної безпеки. Вони дали владі Грузії одну годину, щоб відправити їх у відставку.

Через годину після початку акції, коли їх вимоги про відставки не були виконані, протестувальники почали прориватися в будівлю парламенту. Поліція намагалася стримати людей, але протестувальники забирали у них кийки і щити.

МВС Грузії вимагало припинити акцію протесту, яку глава відомства Георгій Гахарія назвав "штурмом державних інституцій". "Міністерство внутрішніх справ закликає учасників акції протесту негайно припинити порушення закону і насильства, не слідувати провокацій, підкоритися вимогам поліції", - сказано в заяві МВС.

Також Гахарія повідомив, що готовий залишити свою посаду, якщо буде потрібно.

Пізніше до будівлі парламенту Грузії прибув прем'єр-міністр Мамука Бахтадзе. Він назвав протест справедливим, але звинуватив опозицію в тому, що вона "вивела Грузію з тих правових рамок, які були створені раз і назавжди в цій країні".

Seriously..I hate tear gas

Публікація від Dennis Dickerson (@dennisblaine)

Мер Тбілісі, генеральний секретар правлячої партії "Грузинська мрія" Каха Каладзе заявив, що події перед парламентом "вийшли за рамки свободи вираження, мирного протесту і набули антиконституційного характеру".

Пізніше поліція почала запускати сигнальні вогні проти мітингувальників, а також застосувала сльозогінний газ і гумові кулі. Для розгону протестуючих були також застосовані водомети. Учасники акції, в свою чергу, закидали поліцейських пляшками і забирали у них щити.

У сутичках, за даними Міністерства охорони здоров'я Грузії, постраждали 69 осіб. При цьому відомство стверджує, що більше половини з них - поліцейські. Поранення також отримав оператор телеканалу "Руставі-2". За його словами, спецназівці кілька разів вистрілили в нього гумовими кулями.

"Стріляли гумовими кулями прямо у людей, я бачив, як поліцейський вистрілив у демонстранта, який його вилаяв, відстань між ними було два метри. У [грузинського фотографа] Гурама Мурадова потрапило, напевно, куль 10, його відвезли нещодавно на "швидкій", - розповів Бі-бі-сі журналіст Георгій Гогуа.

Поліції вдалося відтіснити протестувальників від парламенту, однак на проспекті Руставелі залишалися демонстранти, скандуючи "Сакартвело!". Для розгону демонстрантів, що залишилися на проспекті поліція знову застосовала сльозогінний газ.

"Руставі-2" також повідомив, що поліція затримувала демонстрантів на проспекті Руставелі і прилеглих до нього вулицях. Число затриманих поки не уточнюється.

Реакція на події в Тбілісі

В підтримку протестуючих виступив Міхаїл Саакашвілі. Він закликав поліцію не підкорятися наказам влади і "перейти на бік народу". "Ми повинні до кінця довести справу звільнення Грузії своєї мирної боротьби", - заявив він.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі, який зараз перебуває з візитом у Мінську, назвав заяви Саакашвілі неприйнятними. "Цілком неприйнятно, щоб з-за кордону громадянин іншої країни закликав поліцію до непокори", - заявила вона.

Зурабішвілі вважає, що протести біля будівлі парламенту в Тбілісі будуть тільки на користь Росії. На думку глави держави, Москва зацікавлена у забезпеченні внутрішнього протистояння в країні.

Посольство США в Грузії закликало учасників протестів діяти в рамках Конституції: "Ми уважно стежимо за подіями цього вечора в Тбілісі біля будівлі парламенту Грузії. Ми розуміємо біль, який відчувають сьогодні безліч людей. Закликаємо всі сторони зберігати спокій, проявляти стриманість і постійно діяти в рамках конституції".

А МЗС Росії засудило дії "радикальних політичних сил Грузії". Заступник міністра закордонних справ Григорій Карасін заявив, що в Москві обурені зривом роботи Міжпарламентської асамблеї православ'я.

Відносини Грузії і Росії

У серпні 2008 році Росія окупувала 20% території Грузії, створивши дві так званих держави - Абхазію і Південну Осетію, і згодом визнавши їх незалежність.

Ці регіони вже більше 10 років існують виключно на дотації від РФ, а визнали їх лише кілька країн світу.

Грузія перервала дипломатичні відносини з Росією у вересні 2008 року.