Екрем Імамоглу / REUTERS

Опозиційний кандидат лідирує на повторних виборах мера Стамбула, які пройшли в неділю, 23 червня.

Після підрахунку близько 99 відсотків бюлетенів представник Народно-республіканської партії (НРП) Екрем Імамоглу набирає 54 відсотки голосів виборців, передає dw.com.

При цьому найближчий з трьох суперників, претендент від правлячої Партії справедливості і розвитку (ПСР) і колишній прем'єр-міністр Біналі Йилдирим, отримує трохи більше 45 відсотків.

Відео дня

Імамоглу розцінив свою перемогу як "новий початок" для Туреччини. Він заявив, що готовий представити президенту Реджепу Таїпу Ердогану "дорожню карту" розвитку Стамбула, а також "працювати в гармонії" з главою держави, щоб "вирішувати найбільш назрілі проблеми" міста.

Читайте такожПрезидент Греції розпустив парламент і призначив дострокові вибори

У свою чергу, екс-прем'єр визнав свою поразку і побажав супернику успіхів.

Нагадаємо, муніципальні вибори в Туреччині пройшли 31 березня одночасно у всіх провінціях країни. Близько 57 мільйонів громадян обирали мерів, громадські ради та інших муніципальних політиків.

В ході голосування у 15-мільйонному Стамбулі Екрем Імамоглу випередив Біналі Йилдирима з перевагою в 15 тисяч голосів. Однак ПСР опротестувала результати, заявивши про численні порушення. На початку травня Вища виборча комісія анулювала підсумки голосування і призначила нові вибори. Євросоюз закликав відповідальну виборчу комісію негайно представити обґрунтування свого рішення.