REUTERS

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей підписала офіційний лист про намір її країни вийти зі складу Євросоюзу, повідомляє Reuters.

Читайте такожУ Лондоні пройшов багатотисячний мітинг проти виходу з ЄС (фотогалерея)

Тереза Мей подасть документи про вихід Сполученого Королівства з ЄС президенту Європейської ради Дональду Туску в середу, 29 березня, через свого представника в європейському співтоваристві Тіма Барроу.

Відео дня

Після цього почнуться переговори про умови виходу країни зі складу політичного блоку.

Як додає Reuters, у британського прем'єр-міністра буде два роки, щоб врегулювати умови виходу країни, перш ніж Brexit вступить в силу в кінці березня 2019 року.

Результати переговорів формуватимуть майбутнє економіки Великої Британії, п'ятої за величиною в світі, і визначать, чи зможе Лондон зберегти своє місце в якості одного з двох провідних світових фінансових центрів.

Для ЄС, який вже оговтався від двої поспіль криз - фінансової і напливу біженців - втрата Великої Британії є найбільшим ударом за більш ніж 60 років існування.

Читайте такожПарламент Шотландії проголосував за проведення другого референдуму про незалежність

Лідери ЄС стверджують, що не хочуть карати Велику Британію за її рішення. Але на тлі підйому націоналістичних і євроскептических рухів вони не можуть дозволити собі дати Лондону щедрі умови виходу з ЄС, які могли б спонукати інші держави-члени послідувати його прикладу.

Раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей 29 березня повідомить керівництво ЄС про початок процедури виходу Сполученого королівства з Європейського Союзу відповідно до статті 50 Лісабонського договору.

Глава британського уряду також неодноразово заявляла про жорсткому сценарії виведення країни з ЄС. Це передбачає вихід Великої Британії з єдиного європейського ринку, що дозволяє ввести обмеження на свободу працевлаштування для громадян країн Євросоюзу на території королівства, виключення з Митного союзу з ЄС і вихід з-під юрисдикції Європейського суду в Люксембурзі.