Близько 400 ув’язнених, які беруть участь у масовій голодовці, що охопила практично всі СІЗО і колонії Киргизії, зашили собі роти, тим самим посиливши свій протест.

Як повідомляє РІА «Новости», в середині січня в СІЗО-1 в центрі Бішкека під час планової перевірки камер спалахнув бунт. Ув’язнені підпалили матраци, влаштувавши пожежу, частина з них розрізали собі вени. Для відновлення порядку на територію було введено спецназ, якому вдалося до обіду відновити порядок у спецустанові. При цьому постраждали близько 30 ув’язнених і п'ять співробітників Держслужби виконання покарань.

На знак солідарності з ув’язненими СІЗО-1 практично у всіх колоніях і СІЗО Киргизії розпочалася голодовка, яка триває вже більше тижня.

Відео дня

"Із сьогоднішнього дня (з вівторка) ув’язнені посилюють свій протест. Це не приведе ні до чого доброго, ситуація потребує термінового вирішення", - заявив уповноважений з прав людини Турсунбек АКУН.

З більш як 1300 осіб, які перебувають у СІЗО Бішкека, їжу приймають тільки близько 260.

За останню добу медична допомога знадобилася 115 голодуючим.

Правозахисники Киргизії стверджують, що ув’язнені і ті, хто перебуває під слідством, протестують проти жорстокого ставлення до них співробітників СІЗО і колоній і обмеження відвідин для родичів.