Країни, в яких раніше пройшли держперевороти за підтримки "вагнерів", заявили, що військове втручання в Нігер сприймуть як оголошення їм війни. Раніше альянс Західної Африки дав хунті Нігера 15 днів, щоб вони звільнили законного президента й повернули все, як було. По суті, Кремль оголосив війну Франції і в цілому Заходу, але "під чужим прапором", як зараз модно говорити.

Нігер, до речі, єдина африканська країна, яка також випустила "марки з кораблем" (тим самим) і публічно підтримала Україну. Втім, ця країна бідна і розділена на сфери впливу французів та ісламістів. Боротьба з останніми стала приводом для проникнення в регіон "вагнерів", після чого вони стали планомірно підтримувати перевороти у країнах з французькою присутністю. До того ж, раніше писали, що ісламісти озброєні, в тому числі російською зброєю. Як і раніше, нею були озброєні таліби, які воюють з США. Так що тут може бути ще велика багатоходівка.

Протистояння Заходу та країн прокитайського "Поясу" набуває все більш запеклого обороту

Відео дня

А кінцевим бенефіціаром зрештою виявиться Китай, тому що вже РФ, з погляду Пекіна, виступає його "проксі-силою". Кремль просто не має ресурсу, щоб купити чи залякати всю Африку. А КНР має. При цьому дедалі більше лідерів континенту розуміють, що справа набуває загрозливого обігу (для їхньої влади) - тому ЕКОВАС і виставив Нігеру ультиматум, а Кремль дав вказівку підконтрольним режимам дати "відповідь".

Висновок тут простий. Протистояння Заходу та країн прокитайського "Поясу" набуває все більш запеклого обороту. Судячи з мап французьких військових баз, на черзі для переворотів Чад і Мавританія. А на "вістрі" цієї геополітичної боротьби перебуває Україна. Як не парадоксально, але від успіхів України зараз залежить доля Африки, а від подій в Африці – доля України. І це я ще не згадував Тайвань та інші азіатські теми (зі свіжого – США озброюють Філіппіни, а КНР будує нову військову базу в Камбоджі).

Андрій Попов, журналіст, політичний аналітик