Блогер пояснив, чому Тихановська не є лідером протестів у Білорусі / REUTERS

Мінський громадський активіст та блогер Андрій Стрижак  заявив, що протестувальники у Білорусі виходять на вулиці не на підтримку Світлани Тихановської як політичного лідера, а проти політичного свавілля в країні. 

Як повідомляє "ТСН" таку заяву Стрижак зробив в ефірі «Сніданку з 1+1». На думку блогера, Тихановська від початку не була лідером протесту.

Читайте такожГарячий серпень Білорусі. На чому потрібно сконцентруватися Україні

Відео дня

«Вона була символом протесту. Вона стала кандидаткою у президенти за збігом обставин, бо її чоловік Сергій Тихановський, який мав великі президентські амбіції, був арештований. Тихановську зареєстрували за тими списками підписів, які були зібрані за її чоловіка. Не коректно казати, що вона лідер опозиції, вона - символ опозиції, стяг опозиції. Люди висовують зараз найголовнішого кандидата - це нові, демократичні, вільні вибори, на яких можна буде замінити цю незмінну 26 років людину[Лукашенка]", - зазначив активіст.

За його словами, попри проблеми з інтернетом, які виникнули в Білорусі, люди все ж намагаються хоч якось отримувати інформацію, спілкуватися у соцмережах і месенджерах.

"Інтернет - це така річ, яка мала була б витримати не те, що Олександра Лукашенка і його заборони, а ядерний удар. Попри те, що 80 відсотків внутрішнього трафіку глушать, але ті 20 відсотків, які є, дозволяють хоч якось слідкувати за подіями. Люди використовують різні програми, переходять з 3G на 2G, щоб мати хоч якусь змогу отримувати інформацію", - підсумував Андрій Стрижак.

Де зараз Тихановська

Вчора Світлана Тихановська вирушила в ЦВК зі своїм адвокатом і представниками штабу, але натрапила там на силовиків. Після бесіди з ними вона покинула будівлю через інший вихід, без свого адвоката.

Сьогодні стало відомо, що Тихановська покинула Білорусь і знаходиться в Литві.

Надалі було опубліковано відео, на якому Тихановська закликає громадян не виходити на площі з протестами, щоб уникнути насильства.Не складно помітити, що вона зачитує вголос попередньо написаний текст.

Протести в Білорусі і від'їзд Тихановської: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів.
  • Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестувальників гумовими кулями.
  • У понеділок увечері 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську відкрили вогонь по протестувальниках. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти Тихановська відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, політик не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, в СІЗО.
  • Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.