США зацікавлені в тому, щоб посадити РФ на технологічну "дієту", але для цього потрібен час та нейтральне ставлення Китаю. Нещодавно видання The Telegraph опублікувало розслідування, в якому йдеться про те, що КНР допомагає озброювати РФ вертольотами, безпілотниками, оптичними прицілами і найважливішими металами, які використовуються в оборонній промисловості. Деякі китайські фірми навіть мають офіси в Москві або веб-сайти компаній російською мовою і не докладають особливих зусиль для того, щоб приховати свої зв'язки з військовими, розміщуючи фотографії винищувачів і військових кораблів на своїх домашніх сторінках.

Тому для того, щоб будь-які західні санкції, обмеження проти технологій для Росії були ефективними, нам та Заходу потрібно не стільки добре ставлення Китаю, скільки китайський нейтралітет. Зрозуміло, що Китай не зацікавлений в тому, щоб Росія повністю програла, але, очевидно, Китай не зацікавлений, щоб вона виграла. Адже якби він в цьому був зацікавлений, то допомога пішла б набагато більше, набагато раніше та активніше.

Китай не зацікавлений в тому, щоб Росія повністю програла, або виграла

Відео дня

Тобто для нас питання в тому, щоб офіційний Пекін на державному рівні переконати не допомагати Росії.

Бачимо, що американці якраз цим і займаються - шляхом класичного "батога" та "пряника". Вони надають китайцям абсолютно чітку варіативність: або ви допомагаєте росіянам і на вас накладаються санкції - такі ж як на Росію, або ви залишаєтеся нашими торговими партнерами, ми обмінюємося технологіями, спілкуємося, але ви не допомагаєте Росії.

Що стосується окремих китайських компаній, які можуть передавати росіянам частину озброєння, технології, то, ми бачимо, американці їх доволі оперативно вносять у санкційні списки й відразу починають їх економічно давити.

Тому, чи потрібно нам позитивне ставлення Китаю, аби зупинити потік технологій в Росію? Ні. Нам потрібен нейтральний Китай. А з іншими викликами союзники намагаються справлятися.

Зокрема, проти Ірану після 24 лютого ввели додаткових майже 2,5 тисячі санкцій. Тобто всі знають, як потрібно працювати з Іраном. Якщо ми кажемо про інші країни, через які росіяни можуть обходити санкції, чи щось отримувати, то, на жаль, тут поки що санкційний режим США та американська система обмежень лімітовані у своїх інструментах.

Нам потрібен нейтральний Китай. З іншими викликами союзники справляться

Річ у тім, що зараз - один з перших випадків, коли доводиться в такому масштабі обмежити якусь країну і, відповідно, через це вводити низку додаткових санкцій проти третіх країн. Тому наразі в американців немає достатнього інструментарію для того, щоб це було ефективним. Але вони над цим працюють. Бачимо, що міністерство юстиції буквально кожного місяця вносить нові правки, додає до існуючих законопроєктів нові інструменти. Американці намагаються покращити власну систему, але поки занадто велика вибірка країн.

Ще один момент - ці країни дуже різні: починаючи з Туреччини, яка нібито є союзником, і закінчуючи Центральноазійськими державами, які насправді теж потрапляють під санкції активно. Тобто, в американців - величезний фронт робіт, які вони за раз не можуть охопити. Тому для того, щоб вторинні санкції, обмеження для тих, хто допомагає РФ виходити з-під санкцій, діяли, потрібен час. Політична воля це здійснити є.

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"