Лукашенко стане нев'їзним в Литву / Фото: REUTERS

Литва заборонила в'їзд на свою територію президенту сусідньої Білорусі Олександру Лукашенку.

Як пише Delfi, про це повідомив глава литовського МЗС Лінас Лінкявичюс.

Він зазначив, що Литва підготувала список національних санкцій проти білоруського режиму. Його передали на затвердження до МВС, він включає прізвища більше трьох десятків людей.

Відео дня

"Ми не будемо розкривати зміст прізвищ, скажу тільки, що є 32 прізвища, в тому числі Олександр Лукашенко та інші посадові особи з тих структур, які відповідальні: силові структури - ОМОН, КДБ, виборча комісія", - сказав міністр.

Санкції передбачають заборону на в'їзд, а остаточно затверджувати їх буде МВС країни.

Що відбувається в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. Також з 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багато кого хто з них при затриманні та в СІЗО сильно били. Згодом затриманих почали відпускати.
  • 14 серпня в ЄС заявили про невизнання результатів президентських виборів в Білорусі і про початок роботи над введенням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство проти протестувальників.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • Держави - члени Європейського Союзу не визнаватимуть результати президентських виборів в Білорусі.