Комітет Європейського парламенту у закордонних справах обговорить ситуацію в Білорусі / фото REUTERS

Комітет Європейського парламенту у закордонних справах 25 серпня обговорить ситуацію в Білорусі.

Про це голова комітету Девід Макаллістер повідомив у Twitter.

"Я призначив позачергове засідання комітету на 25 серпня для обговорення ситуації у Білорусі. Насильство і репресії з боку держави мають негайно припинитися", - заявив Макаллістер.

Він наголосив, що білоруський народ має право на протест та публічне висловлення свого обурення.

"Громадяни борються за фундаментальні демократичні права і права людини. Це наш обов'язок - продемонструвати підтримку і солідарність з білоруським народом", - зауважив Макаллістер.

Читайте такожКанада та Ірландія відмовилися визнавати перемогу Лукашенка на виборах

Протести в Білорусі: що передувало

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, які незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички із силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, у різних містах країни було затримано близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня ввечері затриманих почали випускати з ізоляторів.
  • З 17 серпня в країні почався загальний страйк.
  • За даними правозахисників, під час розгонів вуличних акцій у Білорусі внаслідок дій силовиків загинули щонайменше 5 осіб, ще 7 перебувають у критичному стані в реанімації.