REUTERS

Російський диригент і музикант українського походження Володимир Співаков відмовився від Ордену Франциска Скорини, яким у 2014 році його нагородив білоруський глава Олександр Лукашенко, на тлі протестів в країні.

Відкритий лист артиста до Лукашенка опублікувала Новая газета.

Читайте такожУ Мінську помітили силовика з бойовим автоматом Калашникова (фото)

Відео дня

Орден Франциска Скорини вручають за особливі заслуги у сфері гуманітарної й благодійної діяльності, успіхи у національно-державному відродженні та захисту людського достоїнства і прав громадян Білорусі.

«Сьогодні на вашому святі панує мракобісся, тиранія, насильство і безкінечні приклади крайньої жорсткості, з якою влада утискає волевиявлення багатьох громадян по всій країні», – йдеться у заяві.

Він зазначив, що «серце б’є в унісон з народом Республіки Білорусь, які правомірно вимагають дотримання елементарних прав і свобод, зокрема на мирні протести».

Любов до Путіна і виступи в анексованому Криму

Володимир Співаков під час нагородження з Володимиром Путіним / Скріншот

Попри висловлену позицію щодо подій в Білорусі, сам Співаков не гребує виступами на замовлення Кремля й нещодавно отримав з рук Володимира Путіна нагороду за видатний вклад у культуру Росії.

«Я дякую Вам за таку високу нагороду і хочу сказати, що все, що здається успішним, загалом, приходить після розуміння того, що речі створені, аби ними користувалися, а люди – щоб їх любили», – відповів Співаков Путіну.

Співаков був одним з 80 культурних діячів РФ, які підписали колективний лист «на підтримку президента Володимира Путіна щодо України та Криму» у березні 2014 року – коли Кремль анексував український півострів.

У травні 2014 році активісти пікетували Національну оперу, де тоді мав відбутися концерт Співакова і «Віртуозів Москви».