У Білорусі тривають протести проти Лукашенка / REUTERS

Учасники протестів у Білорусі проти президента Олександра Лукашенка розраховують перемогти завдяки тактиці вимотування противника, а також економічній кризі, що намітилася.

Читайте такожТихановська завела профіль в Instagram: підписалася як "Президент Свєта"

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" лідер білоруського руху "За свободу" Юрій Губаревич.

Відео дня

На запитання, чому білоруська опозиція, попри багатотисячні демонстрації, не наважується брати владу в країні, Губаревич відповів:

"Воля більшості білоруського народу, що диктатор повинен піти, а питання методів - це вже зовсім інше. Лукашенко готовий до силового протистояння. Як показали перші дні після президентських виборів, він готовий просто вбивати, калічити, гвалтувати громадян Білорусі силами своїх спецслужб. Силове протистояння було б для нього найпростішим вирішенням проблеми".

Опозиціонер зазначив, що люди в Білорусі вважають за краще тактику вимотування. За його словами, вона поступово дає свої плоди:

"Поступово від Олександра Лукашенка відвертаються всі країни, які оточують Білорусь, за винятком Росії, яка шукає свою вигоду з ситуації, що склалася... Економіка Білорусі, яку створив режим, не може бути настільки сильною й автономною, щоб винести протистояння з власним суспільством. Досить серйозна економічна криза в Білорусі вже намічена. Вона призведе до виходу на вулиці додаткових прошарків суспільства, які сьогодні ще не настільки зацікавлені в політичному порядку денному, але, безумовно, не зможуть оминути економічний, коли не стане що їсти".

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів