"Аль-Каїда" повертається в захоплений талібами Афганістан \ фото REUTERS

Міжнародна терористична організація "Аль-Каїда" відновлює свої позиції в захопленому талібами Афганістані.

Такі дані приводить американська розвідка. За її даними, бойовики-джихадисти, яких вважають відповідальними за найбільші в історії теракти, які вони влаштували 11 вересня 2001 року в США, знову з'явилися в Афганістані після захоплення там влади талібами.

Читайте також11 вересня - день, коли світ змінився. Чому за 20 років США не вдалося перемогти Аль-Каїду

У розвідці зазначили, що впродовж найближчого року чи двох вони можуть знову становити загрозу для Сполучених Штатів. Саме тому американська розвідка в даний час пильно стежить за пересуванням джихадистів, передає ТСН.

Захоплення влади в Афганістані талібами

15 серпня Афганістан захопили члени терористичного руху "Талібан". Того ж дня президент країни Ашраф Гані втік з Афганістану.

7 вересня таліби оголосили про формування перехідного уряду. Його головою став голова ради керівництва руху Мохаммад Хасан Ахунд.

Що таке Аль-Каїда

Ця терористична організація була заснована 1988 року Осамою бен Ладеном в Афганістані для боротьби з радянським вторгненням. Після виведення радянських військ з Афганістану "Аль-Каїда" зосередилася на США як "імперії зла", західному світі з його способом життя, і всіх його прибічниках в ісламських країнах.

Організація ставить за мету створення "Великого ісламського халіфату". Після вибухів посольств США в столицях Кенії та Танзанії 1998 року Аль-Каїда отримала визнання терористичної організації № 1 у світі.

На рахунку "Аль-Каїди" — планування і здійснення цілої низки великих терактів, у тому числі терактів 11 вересня 2001 року в США.

У період з 1996 до 2001 року керівництво "Аль-Каїди" базувалося в Афганістані.